Prognostičari upozoravaju: Kolovoz i rujan će biti iznadprosječno topli

"TEMPERATURE su ovoga tjedna zamjetno toplije od prosječnih, a prosječne temperature se mjere u vremenskom roku od posljednjih 30 godina", rekao je za Index dežurni sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda. Prema prognozi, ekstremno visoke temperature će potrajati do subote, a u noći na nedjelju očekuje se prolazno naoblačenje s kišom u unutrašnjosti, dok će kiša tek rijetko gdje pasti na Jadranu gdje će zrak rashladiti bura. Kontinentalci će lakše disati nakon subote, kad će se temperature spustiti ispod 30 stupnjeva Celzijevih. "Na moru će i dalje biti vruće", upozoravaju iz DHMZ-a.

Dugoročne, odnosno mjesečne prognoze pokazuju da će temperature do kraja srpnja i u prvoj polovici kolovoza biti iznad prosjeka. "Ipak, ovo je vrhunac ljeta i visokih temperatura", utješno je rekao dežurni sinoptičar. Međutim, očekuje se da će i kolovoz i rujan biti iznadprosječno topli što je dobra vijest za hotelijere, ali nije dobra za sve one koji će to vrijeme provoditi na asfaltu.

Ministarstvo izdalo upozorenje

Povodom toplinskoga udara koji je u posljednjim danima pogodio Hrvatsku, a čiji se vrhunac očekuje u narednim danima, Ministarstvo zdravstva je izdalo upozorenje za građane. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvtske Darko Milinović, s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku ovih dana, izdao je preporuke kako bi građani RH, a posebice ugrožene skupine kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, te djeca umanjio negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama, stoji u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Izuzetno je važno redovito unašati odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

>Toplinski udar u Hrvatskoj: Današnji rekorder Knin sa 35 stupnjeva Celzijevih

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za  učestalijim kontaktima s osobama za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć – to im može spasiti život.

Sutra temperature do 37 stupnjeva

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj će sutra biti pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti, posebice u gorju i na zapadu, mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, uglavnom poslijepodne kada mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 23, na Jadranu od 23 do 27, a najviša dnevna većinom između 32 i 37 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte više