STANJE PO GRADOVIMA U noći stiže polarni val, evo gdje će biti najgore

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

SNIJEG, bura i velika hladnoća teme su svih meteoroloških najava ovih dana. U noći je najavljen dolazak vala velike hladnoće koji će u sljedećim danima zahvatiti Europu i Hrvatsku. Pritom i dalje ostaje vjetrovito pa će osjet hladnoće biti još i veći. 

Dolazak ledenog zraka iz Sibira očekuje se tijekom večeri i noći, no temperature će postupno padati sve do srijede kad se očekuju najniže vrijednosti.

Izuzetno niske temperature zraka i snijeg koji je napadao najviše će problema prouzročiti u gorskim dijelovima. Osim leda, problemi se očekuju i kad se snijeg počne topiti. 

Trenutno je u Delnicama 153 cm snijega, u Crnom Lugu izmjereno je 120 cm, na Plitvičkim jezerima 116, a tradicionalni rekorder u visini snijega je Zavižan s 231 centimetrom snijega. 
 
Upaljen meteoalarm zbog vjetra i hladnoće
 
Meteoalarm je upaljen za cijelu Hrvatsku. Jaka do olujna bura, ponegdje s orkanskim udarima, stvarat će probleme u prometu na Jadranu, a niske temperature, snijeg i susnježica će ometati promet u kopnenom dijelu zemlje. 
 
 
Sutra nas očekuje pretežno oblačno, vjetrovito i osjetno hladnije, piše DHMZ. Susnježica i snijeg očekuju se u gorskoj Hrvatskoj i rjeđe u kontinentalnom dijelu zemlje, ali i uz Jadran. 
 
Na Jadranu uz susnježicu i snijeg, no u Dalmaciji, posebice južnoj, još mjestimice može biti i kiše, dok će se u Istri zadržati uglavnom suho. 
 
Na Jadranu orkanska bura
 
Puhat će umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.
 
Na Jadranu umjerena i jaka bura, s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. 
 
Temperature od -10 u jutarnjim satima
 
Jutarnja temperatura na kopnu uglavnom od -10 do -5, a najviša dnevna između -7 i -2.
 
Na sjevernom Jadranu između -3 i 3, u Dalmaciji temperatura u padu tijekom dana uz vrijednosti od -1 do 5 °C, a ujutro na krajnjem jugu ponegdje i više.
 
Obucite se slojevito i budite oprezni, savjetuju liječnici
 
Hrvatski zavod za javno zdravstvo zbog toga predlaže građanima kako se zaštititi od hladnoće. Prije svega, budite svjesni čimbenika koji mogu dovesti do smrzotina, kao što je ekstremna hladnoća, mokra odjeća i obuća, jak vjetar, slaba cirkulacija. Slabu cirkulaciju mogu uzrokovati tijesna odjeća ili obuća, neki lijekovi, pušenje, uporaba alkohola te neke bolesti koje oštećuju krvne žile kao što su ateroskleroza ili šećerna bolest.

>> STIŽE POLARNI VAL Liječnici savjetuju kako se zaštititi od smrzotina i ozeblina

Prikladno se obucite za vrijeme niskih temperatura i zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), radije nosite rukavice bez prstiju, obucite se slojevito, u odjeću koja ne propušta vjetar i vodu. Na noge obucite dva para čarapa (na kožu pamučne, onda vunene), uzmite šal i kapu koja prekriva uši (da spriječite gubitak topline kroz kožu glave).

Bude li potrebno, liječnici savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, obratite se liječniku i zatražite medicinsku pomoć.
 
Tjedni trend vremenskih prilika po gradovima
 
Ledeni val koji se približava Hrvatskoj donosi niske temperature. Dugoročne prognoze, s obzirom na to da su rezultat računalnog predviđanja, mogu odstupati od stvarnog stanja i vremenskih prilika koje nas očekuju. No, jedno je sigurno - očekuje nas hladnoća i snijeg.
 
U Zagrebu bi se u sljedećim danima, uz snijeg, temperatura zraka mogla spustiti do -20 stupnjeva Celzijevih.
 
 
Slična temperatura, do -19, očekuju se i u Karlovcu u kojem bi snijeg mogao padati gotovo cijeli sljedeći tjedan. 
 
 
Snijeg će nastaviti padati i u Slavoniji. Temperature će se spuštati tijekom tjedna do -16 stupnjeva Celzija. 
 
 
 
Zatrpane Delnice u sljedećem tjednu očekuje novi sloj snijega. Sadašnjih 153 centimetra visine bijelog pokrivača, zbog kojih grad vrlo teško funkcionira, povećat će se. 
 
 
Snijeg je moguć i na Jadranu. U Splitu bi mogao padati već sutra, a temperature bi tijekom tjedna mogle pasti do -5 stupnjeva Celzija. 
 
 
Rijeku očekuje temperatura do -10 stupnjeva Celzija. Snijeg je moguć početkom tjedna.
 
Tijekom sljedećeg tjedna novi snijeg se očekuje i na području Istre. Temperatura će u Puli pasti do -4 stupnja, a snijeg bi mogao pasti u četvrtak.
 
 
U Dubrovniku bi snijega moglo biti već sutra. I najjužniji dio Hrvatske osjetit će ledeni val koji dolazi. Temperature zraka mogle bi pasti do -3 stupnja Celzija.
 
 
 

Pročitajte više