Prognoza vremena za sljedećih 15.000 godina: Bit će toplo!

VRIJEME bi sljedećih 15.000 godina trebalo biti toplo i stabilno ako se isključi mogućnost lošeg ljudskog utjecaja, prema izvješću koje su ovoga tjedna objavili znastvenici nakon višegodišnjeg istraživanja.

Znanstvenici su izbušili tri kilometara u antarktičkome ledu kako bi analizama dobili do sada nastariju "dugoročnu" vremensku prognozu - i to zahvaljujući ledu starom 740.000 godina.

Analiza leda pokazala je osam starosnih razdoblja, tijekom kojih su se razmijenjivalja ledena i toplija razdoblja.

Razdoblje koje najbolje odgovara sadašnjim vremenskim uvjetima na zemlji, odnosno sadašnjem "međuledenom" razdoblju, koje je počelo prije 12.000 godina, pojavilo se prije 400.000 godina i trajalo 28.000 godina.

"Naši podaci pokazuju da nam ne predstoji novo ledeno doba. Pred nama je još 15.000 godina toplog i stabilnog vremena", kazao je britanski znanstvenik dr. Eric Wolff na konferenciji za novinare.

Međutim, znanstvenici ističu da su danas puno veće koncentracije plinova poput metana i ugljičnog dioksida nego prije 440.000 godina.

"S tim problemom se Zemlja u prošlosti nije suočavala", rekao je Wolff.

Istraživajući klimatske uzorke iz prošlosti i uspređujući ih sa sadašnjim vremenskim uvjetima na Zemlji, znanstvenici se nadaju da će dobiti bolju ideju o budućim klimatskim uvjetima.

Znanstvenici iz 10 europskih zenmalja osam su godina radili na tom projektu, a prvi rezultati tog istraživanja objavljeni su u znanstvenom listu "Nature".

Pročitajte više