Program njemačkog festivala: Nacistička propaganda i protunacistički filmovi

U SREDIŠTU ovogodišnjeg Festivala njemačkog filma u Goettingenu bit će propagandni filmovi iz doba nacističkog režima i protunacistički filmovi njemačkih emigranata.

Organizacijski odbor filmskog festivala u Goettingenu u nedjelju je predstavio program festivala na kojem će se od 23. travnja do 2. svibnja prikazivati isključivo povijesni filmovi u namjeri da se objasni kako je nacionalsocijalistički režim u Njemačkoj kinematografiju pretvorio u svoj najvažniji propagandni instrument.

Nacisti su čak i u zadnjoj godini prije svog sloma snimili 44 filma što, po mišljenju Organizacijskog odbora, najbolje svjedoči o važnosti kinematografije za Hitlerov režim. Posljednji film Trećeg rajha, "I život ide dalje", ostao je nezavršen. Rekonstrukcije koje će se prikazati u Goettingenu trebale bi autentično dočarati dojam svih pratećih okolnosti nastanka i snimanja jednog filma u Njemačkoj pred kraj nacističkog režima. Zbog pravnih razloga jedan će se dio propagandnih filmova poput "Jud Suess" (Čifut Suess) ili "Trijumf volje" prikazati u sklopu "zatvorenih projekcija". Gledatelji koji ih žele vidjeti moraju ostaviti ime i adresu.

Kao kolektivni rad njemačkih emigranata u Sovjetskom savezu i prvi antifašistički film snimljen u egzilu na festivalu će se prikazati "Borac". U tom filmu redatelja Gustava von Wangenheima po prvi su se puta mogli vidjeti njemački koncentracijski logori. Koautor filma slikar Heinrich Vogeler iz Bremena umro je 1942. godine u Sovjetskom Savezu. Njemački emigranti, autori filmova koji će se prikazivati, uglavnom su ubijeni u Staljinovim čistkama, a ako su i uspjeli sačuvati život, više nisu smjeli raditi.

Pročitajte više