Programsko vijeće HRT-a ponovno raspravljalo o Statutu

PROGRAMSKO vijeće HRT-a danas je ponovno raspravljalo o Statutu, no iako je druga rasprava o toj temi trajala gotovo sedam sati, temeljni dokument HRTa ni danas nije donesen.

Od početka sjednice vijećnici su točku po točku "pretresali" prijedlog Statuta koji je izradilo Ravnateljstvo, a za nastavak rasprave zakazane za petak ostalo im je još desetak od ukupno 60 članaka.

Kao dva ključna pitanja u današnjoj raspravi postavili su se odnosi Ravnateljstva i Programskog vijeća te nejasnoće u donošenju programske orijentacije.

Neki članovi Programskog vijeća upozorili su da je Statutom potrebno ojačati ulogu tog tijela u poslovanju HRT-a. Tako je prihvaćen prijedlog da je Ravnateljstvo jednom na godinu i na početku mandata Vijeću obvezno davati na mišljenje poslovni i financijski plan te programsko usmjerenje. O izvješću o poslovanju Vijeće bi mišljenje trebalo davati i tromjesečno.

Ako bi mišljenje Programskog vijeća o tim izvješćima bilo negativno, Ravnateljstvo u roku od mjesec dana mora dati pismena obrazloženja, zaključeno je na sjednici.

Raspravljajući o programskoj orijentaciji, tzv. shemi, koju dva puta na godinu Vijeću podastiru glavni urednici, odnosno direktori radija i televizije, zaključeno je da u izradbi sheme moraju sudjelovati sve upravljačke razine, uključivo i glavnog ravnatelja.

Istaknuto je i da uz poštivanje uredničke autonomije i ravnatelj mora imati utjecaja na programsku orijentaciju, jer je ona dio poslovnog plana, za koji je odgovoran ravnatelj.

Neki su vijećnici zatražili da se Programskom vijeću omogući i utjecaj na neke "interne" akte HRT-a, poput pravilnika o sistematizaciji, no u glasovanju takvi prijedlozi nisu prošli.

Donošenje Statuta bila bi prva zadaća novoga Programskog vijeća od 11 članova, osnovana na temelju najnovijih izmjena Zakona o HRT-u, nakon čega će biti ispunjeni uvjeti za raspisivanje natječaja za čelnike HRT-a.

Pročitajte više