Progutani novčić uzrok kroničnog kašlja

SLUČAJ 14-mjesečnog djeteta kod kojeg je otkriveno da je njegov uporan, suhi kašalj uzrokovan progutanim novčićem od jednog centa zorno oslikava mogućnost da su uzrok kroničnog kašlja kod djece progutani strani objekti, objavili su liječnici u ovomjesečnom izdanju stručnog časopisa "Pediatrics".

Uz to, oni naglašavaju da je, budući da novčići od 1982. godine sadrže cink koji može izazvati ozbiljne upale, a u nekim slučajevima i poremećaj čitavog sustava, posebno važno utvrditi ima li netko novčić zaglavljen u tijelu i odmah ga ukloniti. Iako su novi centi presvučeni bakrom, ističu oni, taj je sloj vrlo tanak i u tijelu može brzo erodirati.

Dr. Eric Mair iz Medicinskog centra američkog zrakoplovstva u San Antoniu i njegovi kolege opisuju slučaj 14-mjesečnog dječaka koji je patio od upornog kašlja tijekom nekoliko mjeseci i koji je primao lijekove protiv upale gornjih dišnih putova. Njegova ga je majka dovela na hitnu kad je dobio i visoku temperaturu koja je trajala više od 24 sata.

Rendgen je otkrio metalni objekt u dječakovu dušniku. Liječnici su predmet uklonili nakon tretmana antibioticima i steroidima kako bi smanjili oteklinu. Iako visoka temperatura nije bila povezana s novčićem, da majka nije potražila pomoć zbog nje, novčić je mogao ostati u dušniku i na kraju ga probušiti.

Novčić je ostao u dječakovu dušniku umjesto da prođe gastrointestinalnim traktom, kao što bi bio slučaj u odrasle osobe, jer je njegov dušnik mnogo manji.

Dr. Mair je kazao da bi roditelji trebali posumnjati da je njihovo dijete progutalo strani objekt, poput novčića ili igračke, ako poteškoće s disanjem ili gutanjem potraju duže od dva tjedna unatoč medicinskom tretmanu protiv npr. astme bez očitog poboljšanja.

Drugi simptomi, poput promjena glasa, nedostatka kisika, gušenja ili slinjenja, prolaze brzo.

Prema podacima istraživanja, nekih pet posto djece u dobi od oko tri godine guta novčiće.

Pročitajte više