Proizvedeno bijelo vino korisno za zdravlje kao i crno

AKO STE veliki ljubitelj bijeloga vina, no htjeli biste od njega imati koristi za zdravlje kao što imaju ljudi koji piju crno vino, francuski su znanstvenici proizveli idealno piće za vas.

Novo se vino zove Paradoxe Blanc i bogato je polifenolima koji mogu pomoći u sprječavanju bolesti srca.

´Polifenoli se skupljaju u koži grožđa, a njihov visok postotak dobiva se uglavom pri preradi crnog vina´, piše New Scientist.

Pierre-Louis Teissedre i njegovi suradnici sa Sveučilišta u Montpellieru, u Francuskoj, radili su bijelo vino od grožđa s velikim udjelom polifenola, ali tako da ono ima sve poznate dobre strane crnog vina.

Polifenoli su antioksidanti koji uništavaju štetne substance, slobodne radikale, koji mogu uzrokovati tumore. Oni čuvaju prohodnost arterija pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Vino Paradoxe Blanc dobilo je ime po tzv. francuskom paradoksu - činjenici da u toj zemlji ima malo srčanih bolesti bez obzira na obilnu prehranu. Vino je stvoreno prvenstveno za osobe s dijabetesom tipa 1, čiji organizam ne može uništiti slobodne radikale.

Ispitivanja vina pokazala su da jedna ili dvije čaše vina dnevno obnavljaju razinu antioksidanata kod dijabetičara.

´No znanstvenici još moraju dokazati da njihovo vino čuva arterije od masnih naslaga i da tako smanjuje mogućnost srčanih i moždanih udara´, dodaje se.

Iako su dobre strane crnoga vina dokumentirane, medicinski stručnjaci kažu da su iste količine drugih alkoholnih pića jednako korisne.

Proizvođače vina taj skepticizam ne obeshrabruje te Paradoxe Blanc, sada dostupan i u trgovinama, najavljuju samo kao prvu u nizu generacija vina umjetno obogaćenih antioksidantima.

Pročitajte više