Projekt Cvjetni trg ništavan: Grad Horvatinčiću nagodbom daje drugo zemljište?

PREMA formalno-pravnim načelima, Horvatinčićev projekt Cvjetni trg koji je prerastao u "slučaj Varšavska" je ništavan, pravno je tumačenje koje prenosi Novi list. Detaljni plan uređenja (DPU) za blok Cvjetni trg je ništavan zbog odluke investitora da ubaci HEP-ovu trafostanicu unutar bloka a da pritom taj energetski objekt uopće nije ucrtan u planski dokument odobren od Gradske skupštine. Naime, Horvatinčić je unio izmjene sadržaja Plana bez suglasnosti Skupštine i njezine verifikacije promjena.

Formalno-pravno ova činjenica bi cijeli projekt učinila ništavnim, a samim time bi bile ukinute i lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta dobivena na temelju tog dokumenta.

Prema tome, kako piše Novi list, zagrebačke gradske službe trebale bi izraditi novi DPU za investitora, organizirati javnu raspravu i predložiti dokument za glasanje u Skupštini u situaciji bitno promijenjenog raspoloženja gradskih zastupnika prema spornom projektu u povijesnom centru grada.

Broj parkirališnih mjesta sa 400 na 50

HEP je u postupku izdavanja dozvola za investitora odustao od davanja suglasnosti smještaja trafostanice na lokaciji autorampe u Varšavskoj ulici, pretpostavlja se, iz sigurnosnih razloga. Upravo ta činjenica je natjerala Horvatinčića da HEP-ovu energetsku stanicu zamisli unutar samoga bloka.

Upravo zbog svega rečenoga, Horvatinčić je ostao bez pravnih temelja za nastavak gradnje, a o tome će raspravljati i zagrebački gradski zastupnici na predstojećoj tematskoj sjednici Skupštine o prostornom uređenju grada.

Prema informacijama koje prenosi Novi list, skupštinari su skloni kompromisnoj opciji prema kojoj bi se s investitorom postigla nagodba. Naime, drastično bi se smanjio broj parkirališnih mjesta s planiranih 400 na 50 u budućoj podzemnoj garaži, dok bi se Horvatinčiću zauzvrat dalo primjerenije gradsko zemljište na drugoj lokaciji kao kompenzacija za nerealizirani dio projekta.

Pročitajte više