Projektil s Deep Impacta udario u komet Tempel 1

PROJEKTIL sonde Deep Imapact udario je u komet Tempel 1 u ponedjeljak u 7 sati i 52 minute po srednjoeuropskom vremenu, objavila je Američka svemirska agencija.

"Imamo potvrdu" o sudaru, izjavio je tri minute nakon udara tehničar NASA-e u Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni blizu Los Angelesa.

Fotografija koju je snimila sonda koja je ostala na 500 km udaljenosti, pokazala je preokrenut stožac kako izlazi iz kometa, oblak koji je izazvao projektil kad je udario brzinom od približno 37.000 km na sat. "Oblak je bio puno veći od očekivanog", kazao je jedan od tehničara JPL-a.

Prije nego što je udario, projekt je poslao fotografiju kometa, nepravilnu zvijezdu u obliku kruške pokazujući bijelu površinu na kojoj se ističe nekoliko kratera.

Po riječima tehničara, projekt je pao točno gdje su željeli, nakon tri ispravljanja putanje u nizu tijekom posljednjih 90 minuta puta.

Taj je pokus prvi pokus takve vrste u povijesti osvajanja svemira, a trebao bi omogućiti bolje razumijevanje stvaranja solarnog sustava i planeta.

Lansirana s Cape Canaverala u Floridi 12. siječnja, sonda Deep Impact prošla je u 173 dana putanju od oko 431 milijuna kilometara kako bi se približila Tempelu 1.

Ruska astrologinja tuži NASA-u zbog udara u komet

Ruska astrologinja koja tvrdi da joj je NASA promijenila horoskop ispalivši projektil sa sonde Deep Impact u komet Tempel 1, sudski će od američke svemirske agencije tražiti 300 milijuna dolara odštete.


NASA je sa sonde Deep Impact na komet Tempel 1 ispalila projektil kako bi izazvala eksploziju koja će znanstvenicima, barem se tako nadaju, pokazati sastav solarnog sustava.

"Očito je da će se dijelovi orbite tog kometa, pa tako i sve ostalo, promijeniti nakon eksplozije, što utječe na moj astrološki rad i remeti moj horoskop", navela je Marina Bai, kako prenosi dnevnik Izvestija, u tužbi koju je predala prije nego što je projektil udario u komet.

Glasnogovornica moskovskoga suda rekla je kako traju pripreme za proces, ali nije znala kada će on početi.

Predstavnici NASA-e u Moskvi nisu bili dostupni za komentar slučaja.

 

Pročitajte više