Prokremaljske stranke blizu dvotrećinskoj većini

PROKREMALJSKE političke stranke mogle bi imati dvotrećinsku većinu u donjem domu ruskog parlamenta Dumi, prema službenim predviđanjima rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Dmitrij Oreškin, analitičar Središnjeg izbornog povjerenstva, rekao je da broj glasova na nacionalnim stranačkim listama i u pojedinačnim okruzima pokazuje da će stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, dobiti do 222 zastupničkih mjesta od ukupno 450.

LDRP, stranka Vladimira Žirinovskog, koji je najavio da će surađivati s Ujedinjenom Rusijom, dobit će 38 mjesta, a stranka Domovina 37.

Iako Domovina ističe da je neovisna, mnogi analitičari smatraju je kremaljskim sredstvom za oduzimanje glasova Komunističkoj partiji, koja je na izborima doživjela težak poraz.

Kada bi se Domovina pridružila Ujedinjenoj Rusiji i LDRP-u, zajedno bi imali 297 glasova, samo tri manje od dvotrećinske većine od 300 glasova.

Dvotrećinska većina Putinu bi pak omogućila da provede ustavne promjene i vjerojatno produlji svoju vladavinu. Očekuje se da će on na izborima u proljeće dobiti drugi predsjednički mandat.

Pročitajte više