Proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke 12-13. travnja

PROLJETNO zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke razmotrit će 12. i 13. travnja u Washingtonu globalne ekonomske izglede i ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva, ali bi ih moglo zasjeniti pitanje Iraka.

Na dnevnom redu Razvojnog odbora i Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora naći će se postizanje milenijskih ciljeva UN-a u borbi protiv siromaštva i AIDS-a, potpora siromašnim zemljama te jačanje utjecaja zemalja u razvoju i tranziciji kao i globalni ekonomski izgledi.

Irak je, međutim, tema koja bi se lako sama od sebe mogla nametnuti svjetskim financijašima kada se u subotu i nedjelju sastanu u Washingtonu.

Čelnici MMF-a i Svjetske banke rekli su u četvrtak kako će pridonijeti obnovi Iraka nakon što pošalju misiju koja će utvrditi najhitnije potrebe te zemlje.

Predsjednik Svjetske banke James Wolensohn rekao je, međutim, kako će bilo kakav veći doprinos njegove institucije ovisiti o tome da Ujedinjeni narodi priznaju novu vladu u Iraku, jer Banka može poslovati samo s legitimnim vladama koje priznaju Ujedinjeni narodi

Direktor MMF-a Horst Koehler rekao da će to pitanje podnijeti odboru direktora Fonda.

Obojica su kazali kako bi njihove institucije mogle poslati misije u Irak kako bi utvrdile najhitnije potrebe čim to dozvole sigurnosni uvjeti i prije bilo kakvog UN-ovog formalnog odlučivanja o statusu iračkih vlasti.

Proljetnoj skupštini MMF-a i Svjetske banke nazočit će i hrvatsko izaslanstvo koje čine potpredsjednik Vlade Slavko Linić, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, zamjenik ministra financija Damir Kuštrak. Oni će u subotu i nedjelju imati niz susreta u Svjetskoj banci i Međunarodnoj financijskoj korporaciji kao i MMF-u.

Administracija predsjednika Busha se nada iskoristiti financijske sastanke, koji počinju u petak navečer razgovorima sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, kako bi osigurala novčanu potporu potrebnu za obnovu Iraka.

Kao i nekoliko nedavnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke očekuje se da će i ovi privući prosvjednike koji će tražiti izmjene svjetske ekonomske politike i olakšanje tereta dugova za siromašne zemlje. Očekuje se ipak da će prosvjedi biti manji nego raniji.

MMF je u srijedu u najnovijim "Svjetskim gospodarskim izgledima" smanjio svoja očekivanja globalnog rasta za ovu godinu na 3,2 posto, s 3,7 posto koliko je predviđao u rujnu prošle godine.

MMF je upozorio da čak i ovako smanjeno očekivanje možda neće biti ostvareno zbog propuštanja ekonomskih političara da se pozabave problemima poput rasta proračuna i trgovačkog manjka u Sjedinjenim Državama, masovnim nesolidnim kreditima koji prijete japanskim bankama i krutim tržištima radne snage u Europi koja povećavaju troškove rada.

Glavni ekonomist MMF-a Kenneth Rogoff kazao je kako nova predviđanja MMF-a pretpostavljaju da će rat u Iraku brzo završiti, ali da će drugi čimbenici koji otežavaju rast rezultirati u samo mlakom globalnom oporavku ove godine nakon čega će doći normalniji rast od 4,1 posto u 2004.

(Hina) sl br

Pročitajte više