Promatrači: Izbori u kazahstanu nisu bili pošteni

KAZAHSTAN nije uspio ostvariti obećanja da će izbori održani proteklog vikenda biti slobodni i pošteni, priopćili su u ponedjeljak međunarodni promatrači i tako bacili sumnju nad vjerojatnu pobjedu stranaka koje su sklone predsjedniku države Nursultanu Nazarbajevu.

Organizacija za europsku sigurnosti i suradnju (OESS) promatrala je nedjeljne izbore za donji dom parlamenta i priopćila da ti izbori "nisu udovoljili OESS-ovim i drugim međunarodnim standardima demokratskih izbora".

Ministar informiranja Altinbek Sarsenbajuli, jedini član vlade predsjednika Nazarbajeva povezan s nekom oporbenom strankom, dao je ostavku u znak prosvjeda protiv, kako je rekao, namještenih izbora.

"Izbori nisu bili ni pravedni, ni pošteni, ni slobodni", priopćio je. "Smatram nemogućim ostati dijelom vlade ... koja se aktivno miješala u izborni proces i sudjelovala u prijevari", rekao je Sarsenbajuli.

Vlasti su odbacile kritike izbora čiji točni rezultati ni u ponedjeljak nisu poznati. Jedan izborni dužnosnik rekao je da će samo četiri stranke, među njima tri provladine, ući u parlament te naftom bogate bivše sovjetske države u središnjoj Aziji.

Kazahstanski parlament nema ovlasti, ali izbori su smatrani testom sposobnosti te države da brzom gospodarskom rastu doda i politički pluralitet, nekarakterističan za tu regiju punu autoritarnih vođa koji su došli na vlast nakon pada Sovjetskoga Saveza.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više