Prometni policajci iz Belog Manastira uhvatili lovce na antičko blago

SASVIM slučajno, djelatnici Policijske postaje iz Belog Manastira uhvatili su trojicu lovaca na antičko blago, zaustavivši njihovo vozilo tijekom rutinskog nadzora prometa.

Automobil u kojemu su se nalazili 36-godišnjak i 41-godišnjak iz Osijeka te 42-godišnjak iz Srbije, zaustavljen je u 15.20 sati u Osječkoj ulici u Belom Manastiru. Prometni policajci u automobilu su uočili PVC vrećicu s ostacima keramike te staklenim i metalnim predmetima, a u prtljažniku su se nalazila dva metal-detektora.

Nisu puno razmišljali te su svu trojicu priveli u PP Beli Manastir na kriminalističku obradu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe kulturnog dobra. Naime, temeljem naloga, pretreseni su domovi i druge prostorije 41-godišnjeg Osječanina, gdje je policija pronašla i zaplijenila dvije brončane značke, brončane igla-značke i brončani medaljon. Isto tako, pretragom doma kod 36-godišnjaka pronađeno je i uz potvrdu oduzeto 177 oštećenih fragmenata izrađenih od metala nalik na antičke predmete, oštećena metalna antička sjekira, glinena antička posuda i tri fragmenta staklenih predmeta.

Osim tog, pretragom navedenog automobila, koji je u vlasništvo 36-godišnjeg Osječanina, zaplijenjena su tri detektora metala, 18 antičkih krhotina od keramike, četiri lopate te metal nalik na antičku iglu. Policija je tako uspješno okončala lov na blago trojice avanturista te će protiv dvojica Osječana podnijeti kaznenu prijavu zbog teške krađe kulturnog dobra, u čijoj procjeni će policiji pomoći i ekspertiza Muzeja Slavonije.

B.V.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više