Promjena taktike: SDP-ovci se pretvaraju da ih nije briga za Bandićevu kandidaturu

HOĆE li se Milan Bandić kandidirati za predsjednika ili ne, SDP-ovce nije briga. Tako barem tvrdi Josip Leko, koji je novinarima nakon sjednice Glavnog odbora potvrdio da je odluka o odgađanju unutarstranačkih izbora u SDP-u danas postala i službena.

Zoran Milanović je, podsjećamo, predložio da se unutarstranački izbori odgode, a kao razlog je naveo predsjedničke izbore "uoči kojih SDP mora uložiti sve svoje napore u pružanje logističke potpore Ivi Josipoviću". Neslužbeni izbori, pak, tvrde kako je Milanović ovu odluku donio kako bi Bandiću "potkresao krila" i spriječio da ga još jednom preuzme vlast u zagrebačkom SDP-u.

Kalkulacije i tko se njima bavi

U svom obraćanju javnosti nakon sjednice SDP-ovog Glavnog odbora Leko je pozvao sve članove stranke da svoje potencijale stave u službu Ive Josipovića "s vjerom da će pobijediti već u prvom krugu". Leko je također kazao kako odlukom o odgađanju unutarstranačkih izbora želi sačuvati svoju demokratičnost i ravnopravnost jer je stav stranke da izbore za predsjednika i unutarstranačke izbore treba odvojiti kako bi svi sudionici obje kampanje imali jednake uvjete.

O Milanu Bandiću i njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, čija se službena potvrda očekuje uskoro, Glavni odbor SDP-a uopće nije razgovarao, kaže Leko. "Mi se ne bavimo takvim kalkulacijama, već samo radimo svoj posao", tvrdi Leko, ali zbivanja oko vodeće oporbene stranke kojima smo svjedočili proteklih dana ga demantiraju.

Antunović: Nisam Bandićev pijun!

Naime, čim je Milanović najavio odgađanje unutarstranačkih izbora u SDP-u, za predsjednicu zagrebačke organizacije kandidirala se i Željka Antunović. Ona je navodno samo jedna od mnogih SDP-ovih istaknutih članova koja ne podržava Milanovićev način vođenja stranke pa je stoga, prema neslužbenim informacijama, sklopila pakt s Bandićem kako bi Milanović opet ostao bez presudnog utjecaja među SDP-ovcima u glavnom gradu.

Antunović takve špekulacije, očekivano, demantira. "Nisam ničiji igrač, svoje odluke donosim sama. SDP Grada Zagreba je moja organizacija od koje se nikad nisam ni odmakla", kaže Antunović koja ogorčeno odbacuje nagađanja da je u cijeloj priči zapravo samo Bandićev pijun. "S Bandićem se nisam niti čula, a onima koji me s njim povezuju bez argumenata i osnova trebalo bi biti neugodno", tvrdi Antunović i dodaje kako je glavni razlog njene kandidature želja za osiguravanjem zajedništva u zagrebačkom SDP-u "kako bi on još bar deset godina ostao na vlasti u metropoli".

U SDP-u nema sukoba. Osim onog između Milanovića i Bandića

Štoviše, Antunović je, barem tako tvrdi, pokušala Milanoviću objasniti kakve će sve repove povući odluka o održavanju unutarstranačkih izbora, iako je tu istu odluku i sama podržala. "Upozorila sam predsjednika stranke da će se pojaviti negativne konotacije zbog nedosljednosti u postupanju stranke. Iz medijskih napisa jasno je da sam bila u pravu", nakratko si je Antunović dopustila naslađivanje, da bi brzo dodala kako unutar SDP-a nema nikakvih sukoba, samo drugačijih mišljenja.

Osim, možda, sukoba između Zorana Milanovića i Milana Bandića. "To što se u medijima naziva sukobom između Milanovića i Bandića ja ne mogu komentirati. Moje ime se u toj priči ne spominje, ako želite više informacija, morat ćete se obratiti njima", rekla je Antunović.

Josipović: Ako se Bandić kandidira, pobijedit ću ga

Usprkos hinjenoj ravnodušnosti, o Bandiću se govorilo i na Glavnom odboru. A spomenuo ga je upravo SDP-ov kandidat Josipović. "Rekao sam samo da me Bandićeva kandidatura ne brine, jer ću ga pobijediti ako se kandidira. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potreban je pogled koji seže malo dalje od Marije Bistrice", kaže Josipović i dodaje kako Hrvatskoj treba predsjednik koji je otvoreno spreman stati pred građane  i najaviti kandidaturu. "Ne treba nam čovjek koji ujutro govori hoću, a navečer neću".

Milanović o "novinarima udbašima"

Iza zatvorenih vrata sjednice Glavnog odbora SDP-ov predsjednik odbacio je svoju uobičajenu galantnost iz javnih obraćanja, te se odlučio poslužiti retorikom Željka Keruma. Milanović je, neslužbeno se doznaje, pred Glavnim odborom neke novinare i njihove urednike nazvao "udbašima", očito nezadovoljan o načinu na koji se piše o njegovom liku i djelu. "Protiv takvih se ne možemo boriti konvencionalnim oružjima, a nuklearnog nemamo", navodno je rekao Milanović.

Jelušić: Nisam ni Milanovićev ni Bandićev čovjek, ja bih drugačije vodio zagrebački SDP

A o odgođenim unutarstranačkim izborima, njihovim konotacijama i navodnom okretanju leđa zagrebačkom gradonačelniku oglasio se danas i treći faktor cijele priče, Ivo Jelušić, čovjek koji je dugi niz godina bio Bandićev bliski suradnik. Jelušić se za predsjednika zagrebačkog SDP-a navodno kandidirao pod utjecajem Zorana Milanovića.

"Ne znam mogu li zagrebački SDP voditi bolje od Bandića, ali bih ga u svakom slučaju vodio drugačije. Članovi gradske organizacije mogu procijeniti je li to bolje ili lošije", kaže Jelušić, te ističe kako je sasvim logična njegova ambicija da postane predsjednik zagrebačkog SDP-a. "Bio sam jedan od osnivača te organizacije, bio sam zamjenik predsjednika i dogradonačelnik pa je sasvim normalno da sada želim biti predsjednik", podvukao je Jelušić.

Dok SDP-ovci zasjedaju, Bandić nastavlja kampanju

A što u međuvremenu radi Milan Bandić? Pa nastavlja s "kampanjom", naravno. Uvijek zaposleni zagrebački gradonačelnik danas se opet družio s potencijalnim biračima na otvaranju Sesvetske jeseni. Svoj izostanak sa sjednice Gradskog odbora opravdao je gradonačelničkim obavezama kazavši kako "članovi Gradskog odbora rade odgovoran posao u interesu stranke, ali je također ne mogu sakriti zadovoljstvo prilikom obavljanja svog posla zajedno s građanima Zagreba".

Novinare je zanimao i Bandićev komentar na navode kako se Željka Antunović za predsjednicu zagrebačkog SDP-a kandidirala po njegovom nalogu, a sve kako bi napakostio Milanoviću. "Već 19 godina odbijam komentirati špekulacije, ali vi i dalje trenirate moju ajnštajnovsku memoriju", u svom je stilu komentirao Bandić. Na pitanje hoće li podržati SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića, Bandić je odgovorio da je o tome već rekao sve što je imao. Iako nije rekao puno.

Pročitajte više