Promjenom zakona protiv organiziranog kriminala

PRODUŽENJE policijskog pritvora, konfiskacija imovine, uvođenje kumulativnih kazni i novih kaznenih djela, najvažnije su novine u kaznenom zakonodavstvu koje će pomoći borbu protiv organiziranog kriminala u Srbiji.

Prema izmjenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organiziranog kriminala, koje je usvojila Skupština Srbije u petak kasno navečer, produžuje se policijski pritvor do 30 odnosno 60 dana, a ako je to neophodno, specijalni tužitelj može odrediti pritvor do tri mjeseca, a Vrhovni sud Srbije može ga produžiti za još tri mjeseca. Odredbe koje se odnose na produženje pritvora bit će preispitane u roku od 90 dana.

Pod organiziranim kriminalom taj Zakon podrazumijeva skupine od tri i više osoba, koje postoje određeno vrijeme i djeluju sporazumno u cilju vršenja kaznenih djela za koja je predviđena kazna zatvora od četiri i više godina, ali i skupine koje nisu organizirane za neposredno vršenje kaznenih djela, ali su u funkciji organiziranog kriminala.

Izmjenama Zakona o oružju i municiji povećane su kazne zatvora za kazneno djelo neovlaštenog nabavljanja, držanja, nošenja, izrade, razmjene ili prodaje vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih materija. Kazna za posjedovanje i nabavljanje vatrenog oružja je jedna do pet godina, umjesto dosadašnjih šest mjeseci do tri godine zatvora. Za nabavku i držanje municije i eksplozivnih materija, minimalna kazna sada iznosi tri godine zatvora, umjesto dosadašnje kazne od jedne do pet godina.

Prema izmjenama Zakona o Visokom savjetu pravosuđa, javnog tužitelja bira Skupština Srbije na prijedlog vlade Srbije, dok će zamjenike imenovati vlada na prijedlog Ministarstva pravosuđa. Funkcija javnog tužitelja ostaje stalna, a zamjenike javnog tužitelja Vlada će imenovati na osam godina.

Izmjenama Kaznenog zakona SRJ, koji je preimenovan u Osnovni kazneni zakon, i Kaznenog zakona Srbije pooštrena je kaznena politika. Kao sporedna kazna uvedena je konfiskacija imovine za kaznena djela s elementom organiziranog kriminala, dok se, pri izricanju kazne za osobu koja je počinila više kaznenih djela, može izreći kumulativna kazna zatvora (zbrajanjem kazni izrečenih za svako pojedino kazneno djelo). Uvedena su i nova kaznena djela, nasilno uzimanje ljudskih organa ili dijelova tijela, iskorištavanje maloljetnih lica za pornografiju i kompjuterski kriminal, a povećane su kazne za otmice.

Pročitajte više