PROMOCIJA EDUKATIVNO-DOKUMENTARNOG FILMA "TO JE NEKAKO RAVNOPRAVNO"

Promocija edukativnodokumentarnog filma "To je nekako ravnopravno", redateljice Dane Budisavljević, održat će se 18. veljače u MM centru zagrebačkoga Studentskog centra.

Centar za edukaciju i savjetovanje žena (CESI) snimio je taj film u suradnji s Dokumentarnim filmskim projektom FACTUM.

Namjera je polusatnim edukativno-dokumentarnim filmom educirati mlade ljude o ravnopravnosti spolova s ciljem unaprjeđenja i poticanja tolerancije.

Uz adolescente iz Zagreba, Rijeke, Opatije i Siska, o svojim stajalištima i iskustvima o odnosu između muškaraca i žena, o kućanskim poslovima, o zastupljenosti spolova u različitim profesijama, o vezama, seksu, homoseksualnosti te životu s partnerom/icom, govore i pjevač Mile Kekin iz Hladnog piva, Dražen Turina Šajeta te glumci Nina Violić i Tvrtko Jurić.

O povijesnom, društvenom i medicinskom kontekstu odnosa među spolovima govore povjesničarka Andrea Feldman, sindikalistkinja Jagoda Milidrag Šmit, te liječnica Ana Lapčević.

U filmu su prikazane osobe koje se bave neuobičajenim zanimanjem vezanima uz svoj spol - pilotkinja "Croatia Airlinesa" Dunja Kuvalja i odgajatelj u vrtiću Muhamed Kovačević.

"Jedini put kad sam vidjela tatu da pere suđe bio je kada je mama bila bolesna", rekla je jedna od protagonistica filma.

Film je nastao uz financijsku potporu Europske komisije.

(Hina) xpp ymc

Pročitajte više