Pronađen "nestali" ruski brod

RUSKE vlasti su objavile da je njihov teretni brod Artic Sea koji je nestao 24. srpnja pronađen pored otoka Cape Verde. Brod je posljednji put viđen 30.srpnja u Biskajskom zaljevu. Svi članovi posade su na sigurnom, i nema ozlijeđenih, prenio je ruski ministar obrane Anatolij Serđukov.

Podsjetimo, teretni brod Artic Sea pod finskom zastavom je 23. srpnja s pošiljkom drva vrijednom 1,16 milijuna eura krenuo prema Alžiru. Prema podacima švedske policije, već prve noći se na brod ukrcala skupina od desetak maskiranih muškaraca obučenih u policijske odore pod izlikom da traže skrivenu pošiljku narkotika. Napadači su 15 članova posade zavezali i brod temeljito pretražili, te su nakon 12 sati napustili brod. vlasti su za napad doznale tek nekoliko dana kasnije budući da posada nije javila o napadu, prenosi CNN. 

Predstavnik Europske komisije Martin Selmayr je nakon toga izjavio da je brod još jedanput napadnut, te da se napad dogodio u blizini portugalske obale. Tijekom "nestanka" broda, javile su se vijesti i da brod prevozi nuklearni materijal, ali su finske vlasti to zanijekale. Ali i "teorije urote" o nestanku broda u Bermudskom trokutu. Najvjerojatnije će za "nestanak" biti zadužene obavještajne agencije koje nisu željele otkriti lokaciju broda kako bi se spasilo posadu od eventualnih otmičara.

Pročitajte više