Pronađene snimke koje potvrđuju odgovornost JNA za napad na Vukovar

SNIMKA u posjedu HTV-a je samo jedna od mnogih koje dokazuju umiješanost jugoslavenske vojske u agresiju na Vukovar. Dokaz tome je i pohvala Veljka Kadijevića od 19. studenoga 1991. svim zapovjednicima JNA koji su sudjelovali u napadu na Vukovar.

O njegovu susretu sa zapovjednicima postoji i televizijska snimka, a na njoj je prisutan i teritorijalac Miroljub Vujević, prvooptuženi na beogradskom suđenju za Ovčaru.

Vukovarski branitelj i logoraš Zdravko Komšić vodio je pregovore o predaji s oficirima na Mitnici; Pavkovićem, Stojnovskim, Karanfilovim i Stuparom. Sramotno je, smatra Komšić, da hrvatska država nikoga od njih nije optužila. "Svi su oni bili ti koji su napadali i rušili Vukovar u suradnji s domaćim paravojnim formacijama, četnicima koji su bili apsolutno u njihovom zapovjednom lancu," ističe Komšić.

Treći je dokaz pisani dokument zapovjedništva slavonsko-baranjskog korpusa vojske tzv. RSK od 23. 10. 1993., u kojem politički vrh srpske paradržave u Vukovaru raspravlja o zahtjevu UN-a za istraživanje Ovčare. Ističu da nije pogodan trenutak za takvo što jer bi za to bila odgovorna bivša JNA, koja je ratovala na vukovarskom području.

Zanimljivo je da se s takvim stajalištem, prema dokumentu, složio i zapovjednik istočnog sektora UNPROFOR-a general Peters. On savjetuje odgodu istraživanja Ovčare do političkog rješenja pitanja srpske paradržave, opravdavajući to ni manje ni više nego sigurnosnim razlozima u regiji.

J.Da.

Pročitajte više