Mario Plenković je sina Andreja kao studenta druge godine ugurao na znanstveni skup

Foto: Igor Napast/Večer/Hina/Index

U ZBORNIK radova  "Novinarstvo u pluralističkom društvu" Marija Plenkovića iz 1991. uvršten je prikaz rada "Komuniciranje u pravnim institucijama" njegovog sina, tadašnjeg studenta prava Andreja Plenkovića. Iako je tada bio student druge godine, Plenković junior sudjelovao je na znanstvenom skupu koji je organizirao njegov otac, prognozirajući da će računala u budućnosti donijeti veliku pravednost te zadobiti povjerenje građana.

>> INDEX OTKRIVA Došli smo do maturalnog rada Andreja Plenkovića-uzori su mu bili Marx i Kardelj


>> Plenković je dio svoga rada posudio od oca, a nije ga naveo u literaturi. Poznato?

Plenković stariji strpljivo je gradio karijeru današnjeg premijera. Kako je Index već pisao, kod svog izdavača progurao je maturalni rad svog sina, koji se bavi istom temom kao i njegova knjiga, pa su oba rada odabrana za priručnike tadašnje moćne poslovne zajednice Grafoimpex, koja je bila pod kontrolom vladajuće Komunističke partije.

Zbornik objavljen nakon skupa 1990. godine


Zbornik obuhvaća stručne i znanstvene radove iz područja komunikologije i novinarstva, a objavljen je nakon znanstvenog skupa "Novinarstvo u pluralističkom društvu" održanog u Zagrebu u prosincu 1990. godine. Zbornik obuhvaća tridesetak tekstova čiji su autori tadašnji profesori s Fakulteta političkih znanosti (Jantol, Posavec, Rodin, Tomac), zatim njihovi kolege iz Ljubljane, Beograda i Sarajeva te novinari koji su opisivali svoju praksu i očekivanja od prilagođavanja medija na "demokratske promjene".

"Budući da neki suradnici nisu na vrijeme (do tiskanja zbornika) dostavili uredništvu svoje integralne tekstove, u posljednjem poglavlju ovog zbornika nalaze se sažeci tih radova koji služe informiranju zainteresiranih građana o širini i dosegu ovog znanstvenog skupa", pojasnio je u uvodu zbornika Mario Plenković, predsjednik Organizacijskog odbora.



Uz spomenute prikaze novinara i znanstvenika Jugoslavenskog instituta za novinarstvo iz Beograda, u zadnjem je poglavlju objavljen i  prikaz rada Andreja Plenkovića pod nazivom "Komuniciranje u pravnim institucijama".

Na tatinom znanstvenom skupu pa i u tatinom zborniku

Kao student druge godine prava teško bi mogao sudjelovati na znanstvenom skupu da istog nije organizirao upravo njegov otac. Po istom principu prikaz našega premijera objavljen je i u zborniku. 

Kao student, aktualni premijer je predviđao da će pravo u novom svijetu maksimalne regulacije postati praktična logika. Smatrao je da će kompjuter, čak i bolje od čovjeka, moći obavljati dio nižih proceduralnih komunikativnih radnji u pravu . "Nova retorika dobiva hardversku podršku svojoj novoj maksimi utvrđivanja "istine" po formuli: ako-onda-u izvjesnom postupku... Naime, u slučaju postojanja neospornog činjeničnog stanja kompjuter može biti objektivniji i nepristraniji sudac od živog čovjeka koji je uvijek (pa čak i kada nije svjestan) opterećen osobnom jednadžbom".

Građani će više vjerovati robotima nego ljudima

Budući da će u memoriju biti upisane sve važeće norme međunarodnog i tuzemnog prava, pametni će kompjuteri brzo i lako donositi najpravičnije osude, upravo zato što će biti lišeni emocionalnog osobnog stava živih sudaca. "To je velika prednost jer će građani imati više povjerenja prema posve nepristranom radu kompjuterskih presuđivača", napisao je.



U idealnom svijetu kakvog je sanjao tadašnji student Plenković, zahvaljujući novoj retorici, dijaloškom sustavu komuniciranja i snažnim elektroničkim sustavima za informacijsko procesiranje, svijet će se racionalizirati do te mjere da će doći do uklanjanja nesporazuma i ratova među narodima i državama.

Pročitajte više