Propada Sporazum o NE Krško?

DIPLOMATSKA nota kojom će Slovenija ovog tjedna Hrvatsku obavijestiti da su ispunjeni uvjeti za stupanje na snagu međudržavnog ugovora o nuklearci Krško sadržavat će dodatak zbog kojeg bi moglo propasti samo izvođenje sporazuma, javio je Radio Slovenije.

Slovenski Radio, pozivajući se na domaće diplomatske izvore, javio je da nota sadržava odredbu koja se poziva na treći članak Zakona o ratifikaciji. Riječ je o tome da će u noti biti spomenuta rezerva slovenskog dijela međudržavne komisije za nuklearku da je Slovenija u izvođenju sporazuma vezana na europsku konvenciju koja skraćuje rokove za trajno skladištenje radioaktivnog otpada. To znači, ako bi Hrvatska pristala na ovu odredbu, morat će graditi odlagalište radioaktivnog otpada prije nego što se navodi u međudržavnom sporazumu.

Ako bi se Hrvatska na tu rezervu iz note žalila, to bi značilo dodatne pregovore, prenio je za radio izjave slovenskog ministra okoliša i prostora Janeza Kopača i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Rupel je izjavio kako je Slovenija ratifikacijom sporazuma o Krškom Europi dokazala da je kredibilan međunarodni partner, a da Hrvatska to nije jer nije prihvatila sporazum o granici što su ga parafirali premijeri Drnovšek i Račan.

Zakon o ratifikaciji u Sloveniji je na snagu stupio tek prošli tjedan.

Hrvatska je svoju diplomatsku notu poslal još u kolovozu 2002. godine.

Pročitajte više