Propali Thomas Cook najavljuje povratak

Foto: EPA

TURISTIČKA kompanija Thomas Cook uskoro će ponovo početi poslovati, nakon prošlogodišnjeg kolapsa koji je rezultirao gubitkom tisuća radnih mjesta, a kineski vlasnik namjerava ograničiti pružanje usluga samo na internet, pišu u srijedu britanski mediji.

Thomas Cook više neće imati zrakoplove, hotele ni fizičke poslovnice, bilježi BBC.

Kineski Fosun, vlasnik brenda, planira oživjeti najstariju britansku turističku tvrtku u roku od nekoliko tjedana kako bi iskoristio početak sezone rezervacija za iduće ljeto.

Kada će internetsko poslovanje biti pokrenuto, ovisit će o tome kada će Thomas Cook dobiti dozvolu za rad, ali i o eventualnim dodatnim ograničenjima i propisima o karanteni za putnike u inozemstvo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Propali zbog ogromnih dugova

Tvrtka stara 179 godina propala je zbog ogromnih dugova, a njezin stečaj potaknuo je najopsežniju mirnodopsku akciju vraćanja građana iz inozemstva u povijesti - vraćeno ih je 150 tisuća, podsjeća BBC.

Fosun je bio veliki dioničar Thomasa Cooka, a u studenom 2019. platio je 11 milijuna funti za njegove robne žigove, internetsku stranicu i profile na društvenim mrežama.

Thomas Cook je u međuvremenu pokrenuo internetsku stranicu koja radi u jako ograničenom opsegu i ne prodaje putovanja. 

Da bi počela poslovati, kompanija treba dozvolu britanskog regulatora koja uključuje financijsku zaštitu paket-aranžmana i nekih kategorija rezervacija letova, a, prema pisanju nekih medija, mogla bi biti izdana za nekoliko dana. 

Fosun nije želio komentirati informaciju o ponovnom pokretanju Cookova poslovanja.

Izvor je rekao da se želi pokrenuti kompaniju do Božića, kada građani počinju razmišljati o ljetnim praznicima. Pretpostavlja se također da će potražnja biti velika, s obzirom na ovogodišnje otkazivanje putovanja zbog koronavirusa.

Pročitajte više