Propala tvrtka Petra Šole osumnjičenog u aferi Karlovačka banka duguje čak 278 milijuna kuna

Ilustracija: FaH

TRGOVAČKI SUD u Zagrebu objavio je rješenje kojim su tražbine vjerovnika Fames nekretnine d.o.o u stečaju, tvrtke Petra Šole optuženog u aferi Karlovačka banka, utvrđene u iznosu od čak 278,8 milijuna kuna.

Prema sudskom rješenju, među vjerovnicima koji imaju tražbine viših isplatnih redova najviše potražuje Alpe – Adria poslovodstvo – čak 223,2 milijuna kuna, Karlovačka banka potražuje 17,7, a tražbine Zvez banke iz Klagenfurta iznose 37,9 milijuna kuna. Istovremeno, Porezna uprava potražuje 2658 kuna, a Financijska agencija (Fina) 6065 kuna.

U rješenju se navodi i kako su osporene tražbine drugih Šolinih tvrtki Opatovina projekt d.o.o i Vendita u ukupnom iznosu od 22,9 milijuna kuna.

Petra Šolu povezuje se s više od deset tvrtki u kojima je član uprave, osnivač ili direktor. Među njima su tvrtke Opatovina projekt, Clarus Primus i Vendita, preko kojih su, po sumnjama Uskoka, optužnici izvlačili novac iz banke.

Zbog nezakonitog plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke, Uskok je u prosincu 2014. podigao optužnicu protiv Marije Šole, njenih sinova Sandija, Petra i Tomislava te još pet osoba i tri tvrtke. Optužnicu je u travnju ove godine potvrdio zagrebački Županijski sud pošto su odbijeni zahtjevi obrane za izdvajanjem dijela dokaza.

Uz Mariju Šolu, poznatu poduzetnicu i stečajnu upraviteljicu više tvrtki, te njenih sinova od kojih je najpoznatiji Sandi bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, optužnicom su obuhvaćeni poduzetnik Drago Brekalo, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te poznati neurokirurg Josip Paladino.

Pripremno ročište u slučaju Karlovačke banke koje je trebalo u ponedjeljak biti održano na zagrebačkom Županijskom sudu, odgođeno je za 26. i 27. rujna jer je okrivljeni Josip Kovač dobio novog branitelja koji je molio odgodu kako bi se upoznao sa spisom.

Pročitajte više