Propali pregovori Indije i Pakistana o brani u Kašmiru

PREGOVORI između Indije i Pakistana radi rješavanja spora oko brane u Kašmiru završili su bez dogovora, objavili su u petka dužnosnici i to se smatra još jednim udarcem krhkome mirovnom procesu između tih dviju zemalja.

Najnoviji udarac došao je samo tjedan dana nakon što su birokrati na čelu ministarstava vanjskih poslova rekli da su smanjili broj mnogih razlika koje remete odnose, ali nisu postigli konačno rješenje.

"Moram javiti da je situacija ostala ista. Pitanja nisu riješena. Našim se problemima nismo bavili", rekao je na konferenciji za novinare Ashfaq Mahmood, pakistanski ministar za vodu i energetiku.

"Idući su koraci prema sporazumu apsolutno očiti. Idući je korak imenovanje neutralnih stručnjaka", rekao je govoreći o sporazumu o zajedničkome korištenju rijeka iz 1960.

Pakistan je priopćio da su dvodnevni razgovori koji su počeli u utorak, a produžili se i na treći dan, bili zadnji bilateralni pokušaj da se postigne sporazum.

Spor se vodi oko indijske gradnje milijardu dolara vrijedne brane Baglihara na rijeci Chenabu koja teče iz indijskoga u pakistanski dio Kašmira.

Pročitajte više