Propali razgovori dviju Koreja

SJEVERNA Koreja okrivila je u četvrtak Južnu zbog neuspjeha njihovih prvih razgovora na visokoj razini otkad su raketni pokusi Pjongjanga izazvali regionalnu krizu, priopćivši da će Seul "platiti cijenu" za propast razgovora.

Do prekida s Južnom Korejom, ključnim izvorom pomoći za osiromašenu Sjevernu Koreju, dolazi u vrijeme izvješća da Pjongjang također odbija pokušaje svog glavnog dobročinitelja, Kine, da ublaži napetosti.

"Južna Koreja platit će cijenu pred nacijom zbog toga što je prouzročila propast ministarskih razgovora i dovela do urušenja odnosa između Sjevera i Jug ", priopćilo je sjevernokorejsko izaslanstvo.

Tijekom razgovora, koji su počeli u utorak u južnokorejskom lučkom gradu Pusanu i završili dan ranije nego što je bilo predviđeno, Južna Koreja je vršila pritisak na Sjevernu da joj objasni zašto je izazvala raketnu krizu.

Međutim, Pjongjang je ignorirao to pitanje i usredotočio se na gospodarsku suradnju i traženje pomoći.

U međuvremenu je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Christopher Hill izjavio u Pekingu da nije bilo pomaka u diplomatskim pokušajima Kine da smiri krizu.

On je kazao da je uvjeren da će Ujedinjeni narodi, koji su sada podijeljeni oko toga kako odgovoriti na prošlotjedno lansiranje raketa, poslati "vrlo snažnu, vrlo jasnu poruku" Pjongjangu.

Pročitajte više