Propalo spajanje euroskeptika s liberalima u Europskom parlamentu

Foto: Getty Gulliver

PLANIRANI ulazak euroskeptičnog i populističkog talijanskog Pokreta pet zvjezdica (M5S) u zastupnički klub europskih liberala, propao je zbog pobune unutar liberalnih redova.

Članovi talijanskog euroskeptičnog i populističkog Pokreta pet zvjezdica (M5S) , koji su dosad bili u istom zastupničkom klubu s britanskim UKIP-om,  izglasali su prelazak u frakciju europskih liberala (ALDE), izrazito proeuropske skupine u Europskom parlamentu.

Otvoreno istupili protiv takvog neprirodnog spajanja


M5S je na europskim izborima 2014. osvojio 17 zastupničkih mjesta, a u kampanji se zauzimao za izlazak Italije iz eurozone. Tih 17 zastupnika ušli su u zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije (EFDD), u kojem su i zastupnici Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) Nigela Faragea, jednog od glavnih zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU-a.
Glasovanje u ALDE-u o tom pitanju bilo je predviđeno za utorak, ali je u ponedjeljak više liberalnih zastupnika otvoreno istupilo protiv takvog neprirodnog spajanja. Nekoliko liberalnih stranaka iz Finske, Danske, Švedske i Estonije,  udruženih u ALDE zaprijetili su da će napustiti liberalni zastupnički klub ako im se pridruži M5S.

Nakon toga, u ponedjeljak navečer oglasio se šef europskih liberala Guy Verhofstadt, potvrdivši da od planiranog spajanja neće biti ništa.

"Došao sam do zaključka da nema dovoljno jamstava kako bismo zajedno radili na reformi Eruope. I dalje su nazočne temeljne razlike u stajalištima o nekim ključnim europskim pitanjima, poput eura", istaknuo je u priopćenju Verhofstadt.

Odluka o spajanju iznenadila mnoge


Odluka o spajanju talijanskih populista s ALDE-om, koje  koje vodi jedan od najvećih zagovornika europskog federalizma Guy Verhofstadt iznenadila je mnoge.

ALDE koji sada broji 68 članova, sa 17 zastupnika M5S-a, postao bi treća politička skupina u EP-u nakon europskih pučana (EPP) i europskih socijalista i možda se u tom kriju razlozi za taj neobičan potez. Verhofstadt je istaknuo kandidaturu za izbor za predsjednika Europskog parlamenta i u toj utrci dobro bi mu došao veći broj osiguranih glasova.

S druge strane, za Pokret pet zvjezdica Beppa Grilla važno je djelovati unutar zastupničkog kluba u Europskom parlamentu, jer na taj način zastupnici imaju puno veću težinu nego kada djeluju kao neovisni, a osim toga, političke skupine imaju pravo na dodatna financijska sredstva. Svoje ciljeve u zajedničkom zastupničkom klubu s britanskim euroskepticima iz UKIP-a, nisu mogli ostvarivati, budući da je UKIP nakon referenduma o Brexitu, postigao svoj glavni cilj.

Ovakvo spajanje euroskeptika sa zagovornicima federalizma još neviđeno

U Europskom parlamentu nije neobično da se udružuju prilično različite stranke, ali ovakvo spajanje euroskeptika s najvećim zagovornicima europskog federalizma još nije viđeno.

Da bi se formirao zastupnički klub potrebno je imati najmanje 25 zastupnika iz najmanje sedam zemalja članica. Zastupnici koji djeluju unutar nekog kluba imaju puno veće izglede da proguraju svoje prijedloge nego nerazvrstani zastupnici i imaju više vremena za istupe na plenarnim sjednicama.

Također, zastupnički klubovi mogu računati na dodatne subvencije između 20 i 30 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju.

Pročitajte više