Propao i drugi pokušaj izbora glavnog ravnatelja HRT-a, raspisuje se treći natječaj

NAKON četiri kruga glasanja, deset vijećnika Programskog vijeća HRT-a nije izabralo novog glavnog ravnatelja, odnosno nijedan od 18 kandidata nije dobio osam glasova potrebnih za pobjedu.

> Popovac: Nema nikakvih problema s Titom, a Kosoričin demanti objavit ćemo u Nedjeljom u 2

> Pobjednik prvog kruga izbora za glavnog ravnatelja HRT-a odustao od kandidature

Sustavom eliminacije kandidata koji su u svakom krugu skupili najmanje glasova, u zadnjem četvrtom krugu u konkurenciji su ostali direktor programa Hrvatskog radija Duško Radić i Josip Popovac, aktualni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a. Obojica su dobila po pet glasova u zadnjem krugu, a u tom slučaju pravila su jasna - ako niti jedan od dva konačna kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu vijećnika, natječaj se ponavlja, odnosno raspisuje se novi.

Farsa pri izboru glavnog ravnatelja HRT-a

Nakon tri sata dogovaranja članovi Programskog vijeća HRT-a potjerali su novinare kako bi se mogli dodatno dogovoriti prije glasanja. Teatar apsurda u koji se svaki put pretvore rasprave Programskog vijeća i izbor za glavnog ravnatelja HRT-a kojem vijećnici moraju prionuti, ni ovoga puta nije izostao.

Prema neslužbenim informacijama koje su prije glasovanja kružile Prisavljem, najbolje šanse da postane glavni ravnatelj navodno je imao Popovac. Njega podržava predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas, koji je navodno predložio Vijećnicima da izaberu Popovca, a on će u zamjenu podržati prijedlog da Goran Rotim postane glavni urednik Informativnog programa. No, čini se da dogovor ipak nije postignut.

Anja Šovagović Despot: Ovo je kao prije 30 godina kada su u HNK bili partijski sastanci tko će glumiti Hamleta

Glumica koja je članica Vijeća, osupnuta stalnim odgodama, potrebom za beskrajnim konzultacijama i jalovim prepucavanjima, a sve kako bi se konačno izabrao novi glavni ravnatelj HRT-a, usporedila je situaciju s onom iz pretprošlog režima kada se u nacionalnoj kazališnoj kući prestižna uloga Hamleta nakon partijskog sastanka dodjeljivala onome tko ima duži partijski staž.

"Kako vi znate za to?", pitali su Anju Šovagović Despot. "Pa bila sam u konkurenciji za ulogu Ofelije", odgovorila je glumica.

Pat-pozicija u koju svaki put upadnu vijećnici pri pokušaju izbora glavnog ravnatelja nastaje jer je za izbor glavnog ravnatelja potrebno osam od 11 glasova, što je u tako svjetonazorski heterogenoj skupini kao što je Vijeće HRT-a prilično teško postići. Problem postaje tim veći kada se zna da jedan član Vijeća nedostaje još otkad je Đuro Popijač postao ministar gospodarstva i tako se s Prisavlja preselio u Banske dvore.

Sabor već pola godine nije izabrao njegova zamjenika pa je dvotrećinsku većinu pri donošenju odluka posebno teško postići jer je ostalo deset vijećnika koji prisustvuju sjednicama, ali i dalje je za donošenje odluka i izbor novog glavnog ravnatelja potrebno osam glasova.

Predsjednik Vijeća pomoć tražio i od Jadranke Kosor

Kako bi tražili pomoć od predsjednice Vlade u rješenju ovog problema, jer kako je rekao član Vijeća profesor Damir Grubiša, "ovaj problem neizbora novog ravnatelja HRT-a predstavlja problem i za hrvatsku državu i za ugled Hrvatske pred Europskom unijom", on i predsjednik Vijeća Zvonko Milas prošli su tjedan otišli na sastanak kod Jadranke Kosor.

"Nismo tamo išli na instrukcije, otišli smo u Vladu pitati premijerku što misli o situaciji na HRT-u", rekao je Milas. Grubiša je potom pročitao pismo zahvale Jadranki Kosor što je primila visoko vijećničko izaslanstvo s Prisavlja. Grubiša je Kosorici objasnio da će "izborni sustav" i ovaj put biti glavni krivac što ponovno neće biti izabran novi glavni ravnatelj. Sustav glasanja se ne može mijenjati dok Sabor ne izabere 11. člana Vijeća, a onda bi svakako trebalo sustav napraviti da bude većinski, pri čemu bi se odluke mogle donositi, na primjer, i sa šest glasova.

Pročitajte više