Propast grada Zlatara: Hypo banka prijeti preuzimanjem upravljanja gradom?

KONTROVERZNA Hypo banka mogla bi preuzeti upravljanje gradom Zlatarom nakon što je taj grad već punih 15 godina u minusu. Prema pisanju Zagorskog lista, Grad Zlatar je u minusu za tri ukupna gradska proračuna, što iznosi oko 30 milijuna kuna. I bivši gradonačelnik Marijan Đurek dodatno je opteretio gradsku blagajnu s milijun kuna duga, mjenicama bez pokrića te blokiranim gradskim proračunom od veljače 2009. godine.

Nakon godinu dana blokade Grad je s dužnicima dogovorio deblokadu računa kako bi se isplatile plaće zaposlenicima, ali već nakon par mjeseci, u kolovozu, račun je odmah blokiran. Hypo banka je Gradu odobrila kredit u visini od 1,7 milijuna eura, a Grad od 2005. godine uspijeva plaćati samo kamate. Usto, unatoč tome što je zakonom odobreno samo zaduživanje u visini 30 posto od visine proračuna, Zlatar se zadužio za nevjerojatnih 345 posto.

Aktualni gradonačelnik, HDZ-ovac Miroslav Kopjar, trenutno je u fazi pregovora oko reprogramiranja kredita, a ako se u tome uspije, Grad će kredit plaćati do 2022. godine. U tom periodu Grad Zlatar će morati odustati od bilo kakvih radova te će samo plaćati rate kredita. "Do 2022. godine u Zlataru se neće ništa dogoditi, osim ako ne dođe neki Kerum ili Djed Mraz i spusti peneze", zaključio je Kopjar.

Pročitajte više