"Propust Hrvatske oko istrage Tošine nesreće je namjeran"

MAKEDONSKI listi Večer i u svom novom broju donosi "ekskluzivu" i "šokantna nova saznanja o prometnoj nesreći u kojoj je poginuo Toše Proeski". Osim što i dalje ostaju pri svojoj tvrdnji da je kamion udario u Touareg, nakon jučerašnjih optužbi za "lažiranje dokaza", sada optužuju hrvatsko pravosuđe za "neprovođenje istrage".

"Hrvatski istražni organi nisu uzimali nikakvu izjavu niti od Georgija Georgijevskog, vozača Touarega, niti od Liljane Petrović, suputnice u terencu u kojem je kao suvozač poginuo Toše Proeski", piše "šokirani" list, pozivajući se na izjavu hrvatskog istražnog suca Stjepana Franića, koji je za makedonski Sitel izjavio: "Što je utvrđeno, utvrđeno je!". Stoga se Večer pita: "Kako je utvrđeno ako nema sudskog istražnog postupka?!", te navodi kako postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima se dogodila tragična prometna nesreća "stoji na mjestu" - o prometnoj nesreći nema istrage.

Sada Večer opet "ekskluzivno" donosi "posljednje minute prije tragične prometne nesreće", koje "jasno ukazuju na to da hrvatski organi nisu proveli istragu". "Hrvatska je dobro organizirana pravna država i ovakav propust zasigurno ne može biti slučajan već je namjeran", iznosi svoje optužbe taj list.

"Pili su kavu na benzinskoj, vozač nije spavao"

"Nesreća se dogodila u blizini Nove Gradiške, oko 6.20 sati. Neposredno prije toga, otprilike 20 minuta, terenac je zastao na benzinskoj pumpi. Georgijevski i Petrović izašli su iz terenca dok se vozilo punilo gorivom i popili kavu. Tošu su ostavili da spava na prednjem suvozačkom mjestu. Sjedište mu je bilo spušteno jer ga je boljelo koljeno, pa tako da može ispružiti noge. Nakon stanke za kavu, od desetak minuta, terenac je produžio u tamu", piše Večer.

"Od benzina koji je natočen postoji račun, uzet i stavljen u terenac. Na osnovu njega se može utvrditi kada je napravljena stanka, kao i uzeti izjave od djelatnika crpke. Na osnovu toga se može utvrditi i koliko se brzo terenac kretao do mjesta nesreće, s obzirom da tragova kočenja nema. To hrvatski istražni organi nisu napravili", navodi list.

"Dvadesetak minuta nakon što su krenuli s benzinske, dogodila se tragična nesreća. Vozač nije spavao, zato što su Ljiljana Petrović, a povremeno i Toše, međusobno razgovarali. Vozaču je bio vezan sigurnosni pojas. Tih je dvadesetak minuta Ljiljana Petrović drijemala u poluležećem položaju na stražnjem sjedištu, iza vozača, a Toše je ležao na suvozačkom sjedištu. U trenutku sudara vozač nije kočio, bio je iznenađen. Preglednost je bila odlična", tvrdi Večer, navodeći kako je to "u suprotnosti pisanju hrvatskih medija i u suprotnosti sa izjavom istražnog suca Franića, koji tvrdi da je vozač zaspao i udario u kamion".

"Touareg izgleda kao zgužvana limenka, a kamionu oštećen jedino žmigavac"

Večer i dalje ostaje pri svojoj tvrdnji da je, prema fotografiji koju su jučer objavili, "sasvim jasno da terenac nije udario u stražnji dio kamiona, a posebice se nije podvukao pod njega" te kako je "kamion sa zadnje strane neoštećen". Nakon objave fotografija, istražni sudac Franić je za Sitel izjavio: "To što je utvrđeno, utvrđeno je. Fotografirano je i sve je utvrđeno na mjestu nesreće". Također, Franić je rekao da "ukoliko se bolje pogleda, vidi se da je kamion udaren u stražnji dio, u predjelu stop svjetla i branika. U taj dio prikolice je udarila prednja strana Touarega".

Večer i na to ima prigovor: "Da pojasnimo: terenac Touareg, koji prazan teži više od dvije tone, i koji se navodno kretao brzinom puno većom od 120 kilometara na sat, nakon sudara izgleda kao zgužvana limenka. To i fizički dokazuje da je došlo do snažnog udara u terenac. Taj udar je od neoštećenog kamiona. Da li netko može povjerovati da tolika masa, sa takvom brzinom može udariti u kamion, i potpuno se spljoštiti, a na kamionu je oštećen jedino zadnji žmigavac!".

I dalje tvrde kako se kamion zanio i udario u terenac, najvjerojatnije u predjelu prednjih desnih vrata, a kao dokaz svoje tvrdnje navode da su "vrata s Tošine strane otkačena od terenca i gotovo neoštećena, dok je cijela njegova strana u potpunosti uništena", unatoč tome što je poznato da su vatrogasci prilikom izvlačenja Tošina tijela iz Touarega rezali lim, i da je većina fotografija s mjesta nesreće načinjena nakon toga.

"Nisu uzete izjave čak ni od Georgijevskog i Petrović"

Večer, osim što optužuje hrvatske medije da su lažirali izjave Georgijevskog i Petrović, među kojima i onu u kojoj menadžerica kaže kako je "spavala i ne zna što se dogodilo", optužuje i hrvatsku istražnu policiju koja, navodno, "nije uzela nikakvu izjavu od vozača Touarega Georgija Georgijevskog i menadžerice Ljiljane Petrović". Izjave navodno nije uzelo ni makedonsko pravosuđe.

I.M.
Foto: Večer/ Index / Marija Radošević () / AFP

Pročitajte više