Proračun prošao saborski Odbor: "Matković ne može u Sabor dok ne smota svoje tepihe"

"OVO što se događa je nečuveno, pa u Sabor ne puštaju ni one zastupnike koji su ostvarili svoj mandat. Tako valjda čekaju Biancu Matković dok ne smota svoje tepihe!'", rekao je ljutito Damir Kajin na današnjem zasjedanju saborskog Odbora za proračun i financije koji je uz žestoku raspravu sa sedam glasova za i šest glasova protiv prihvatio Vladin prijedlog državnog proračuna za 2011. godinu.

Uzaludne su bile kritike članova oporbenih stranaka da su imali svega pola dana za proučiti proračun kao i ocjene da je riječ o predizbornom pamflet-proračunu Jadranke Kosor, s obzirom da je većina zastupnika, njih 7, iz vladajuće koalicije u Odboru glasala za ovakav prijedlog proračuna. Štoviše kritike oporbe odnosile su se i na činjenicu da je "doba Kosor" izrodilo više od 100 tisuća nezaposlenih, a ni na saborsku raspravu ne mogu doći ni oni koji imaju na to pravo.

> > Kosor se toliko boji Biance Matković da izmišlja obrazloženja zašto ne može odmah u Sabor

> > Kosor: Bianca Matković prvo mora završiti započete poslove u Ministarstvu gospodarstvu

Gordan Maras iz SDP-a ustvrdio je kako je riječ o proračunu koji je gotovo isti kao i onaj od prošle godine uz nekoliko bitnih iznimaka.

"Nezaposlenih je puno više, a da i ne govorimo o padu BDP-a za 2 posto", ustvrdio je Maras dodajući da Vlada Jadranke Kosor ne želi ništa napraviti kako bi popravila trenutno stanje. Štoviše Maras tvrdi kako se iz Banskih dvora učestalo prodaje magla no ne zavaravaju samo sebe i birače nego sve ide na štetu budućim generacijama.

"Hrvatska je talac loše koalicije i dežurnih opsjenara na čelu s premijerkom Kosor i ministrom Ivanom Šukerom, koji nam redovno prodaju maglu", rekao je Maras dodajući kako uloga države nije da bude puna ponosa jer isplaćuje mirovine i plaće na vrijeme, već je dužnost da se osiguraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta. Maras je podsjećajući na kritike ekonomista naglasio i kako su gotovo svi stručnjaci protiv ovakvog proračuna koji ne poznaje rezove.

"Ovakav proračun štiti socijalna prava i prava umirovljenika", bila je obrana iz redova HDZ-ovog Željka Turka, dok je predsjednik Odbora Goran Marić naglasio kako je ovo zapravo u tehničkom smislu najbolji proračun. I šef "seljaka" Josip Friščić odgovorio je na optužbe iz oporbenih redova kazavši kako su trebali čitati proračun, a ne "stavove i mišljenja sindikata i analitičara". 
 

Pročitajte više