Večeras velika promjena vremena, za sutra upaljen Meteoalarm zbog nevremena

JUČER je bio vrhunac toplinskog vala, gotovo za cijelu Hrvatsku bilo je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma. I danas će biti vruće, no ne kao jučer. Na snazi je za danas narančasto upozorenje, a već večeras stiže promjena vremena koja će sutra zahvatiti cijelu zemlju zbog čega je objavljeno narančasto upozorenje Meteoalarma za sutra za veći dio Hrvatske.

Danas vruće

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće očekuje se danas u cijeloj zemlji. Uglavnom navečer te osobito u noći na ponedjeljak na sjevernom su Jadranu mogući pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno, navečer mjestimice i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37 °C.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 35 do 37 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 34 do 36 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 33 °C.

Istra

Prijepodne pretežno vedro, potom pretežno ili djelomično sunčano uz umjerenu visoku naoblaku. Slabo do umjereno jugo, prema kraju dana i u noći u jačanju na umjereno i pojačano. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 21 i 26, u unutrašnjosti Istre između 17 i 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vruće. Krajem dana i u noći na ponedjeljak mogući su pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji. Puhat će slabo i umjereno jugo, krajem dan će jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 36 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano i vruće te vrlo vruće. Puhat će slabo i umjereno jugo, krajem dana će jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 38 °C.

Sutra kiša i blagi pad temperature, moguća jača grmljavinska nevremena

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će već u noći i ujutro sjeverni Jadran, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek sutra navečer, doći će do Slavonije.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, izglednije duž obale.

Vjetar umjeren jugozapadni, potom sjeveroistočni, na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27.

Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

U Zagrebu se popodne očekuje nevrijeme

U Zagrebu se sutra od sredine dana očekuje jače naoblačenje, potom kiša i grmljavinski pljuskovi koji mogu biti i izraženiji.

Od utorka novi pad temperature

U utorak promjenljivo uz kišu i pljuskove te još malo svježije. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu umjereno, u ponedjeljak i jako jugo i jugozapadnjak. Na istoku i jugu još i u ponedjeljak vruće i vrlo vruće, zatim osvježenje i posvuda prestanak toplinskog vala. U utorak se diljem zemlje očekuju maksimalne temperature od 25 stupnjeva, a u srijedu na kopnu još koji stupanj hladnije. Noći će na kopnu biti čak i ispod 15 stupnjeva, a krajem tjedna moguće je i ispod 12 stupnjeva uz dnevne maksimalne temperature na kopnu između 20 i 25 stupnjeva.

Pročitajte više