Proslava 1. svibnja u Maksimiru bez prosvjeda, pozvani državni dužnosnici

HHRVATSKI sindikati i ove će godine zajednički obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, u zagrebačkom parku Maksimiru, ali bez prosvjeda i uz nazočnost visokih državnih dužnosnika.

Prvosvibanjski skup neće biti ni prosvjedni niti svečarski jer još nisu dovršeni pregovori o izmjenama Zakona o radu (ZOR), kao i zbog produženog vikenda i očekivanog manjeg broja sudionika eventualnog prosvjeda, kažu organizatori.

Sindikalni čelnici odlučili su na proslavu pozvati predsjednike Republike, Vlade i Sabora, a pozvani će odlučiti žele li se obratiti građanima u Maksimiru.

Lani sindikalci nisu pozvali nikoga od političara u znak prosvjeda protiv najavljenih izmjena ZOR-a, kojima su se trebala drastično smanjiti radnička prava, tako da se u Maksimiru pojavio samo predsjednik Republike Stjepan Mesić, ali u privatnom posjetu.

Ove bi godine Mesić, Račan i Tomčić trebali posjetiti skup, a ako odluče uputiti prvosvibanjske čestitke s maksimirske pozornice, zbog "izborne godine" bi se trebali kloniti političkih govora.

Neće biti kretanja prosvjedne povorke s Trga bana Jelačića kao lani, već će u Maksimiru biti organiziran zabavni program od 11 do 18,30 sati, a oko podne će se okupljenima obratiti čelnici sindikalnih središnjica.

Podijelit će se oko 8.000 porcija tradicionalnog prvosvibanjskog graha, koje je i ove godine donirao predsjednik Uprave "Agrokora" Ivica Todorić.

Radi očuvanja travnjaka, koji su lani građani izgazili čekajući u redovima za grah, sindikalci će ove godine program organizirati na velikoj pozornici, a podjelu graha na maloj, pored ulaza u park.

Proslavu organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata, Matica sindikata javnih službi i nova sindikalna središnjica Sindikat usluga-UNICRO, a Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) priključit će se iako nije zadovoljna načinom organizacije skupa.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst najavio je da će doći na proslavu iako je smatra "privatnom zabavom u organizaciji SSSH" te izrazio nezadovoljstvo što se odstupilo od prvotnog dogovora da se maksimirski skup iskoristi za dodatni pritisak na Vladu u vezi izmjena ZOR-a.

Ukupni troškovi proslave iznosit će oko 210.000 kuna, a zagrebačko Gradsko poglavarstvo dodijelilo je u tu svrhu 50.000 kuna SSSH-u te po 30.000 kuna ostalim središnjicama.

Praznik rada obilježit će se i u Splitu, uz tradicionalni "Fažol na Marjanu", Puli, Rovinju, Osijeku, Karlovcu, Koprivnici, Rijeci, Sisku i drugim gradovima.

Pročitajte više