PROSLAVA 150. OBLJETNICE RIJEČKE TVORNICE TORPEDA 19. I 20. RUJNA

Riječka Tvornica torpeda osnovana je prije 150 godina, pa će u sklopu proslave te obljetnice 19. rujna Riječka filharmonija u hali tvornice izvesti Beethovenovu "Eroicu", a 19. i 20. rujna bit će održana prva međunarodna konferencija u povodu 150. obljetnice tvornice i očuvanja riječke industrijske baštine.

Na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi danas je najavljeno da se na izvedbi 3. Beethovenove simfonije "Eroice" očekuje oko tisuću posjetitelja. Izvedbom Riječke filharmonije ravnat će dirigentica Nada Matošević, a za tu prigodu uređena je južna hala tvornice. Koncert će biti posvećen svim žrtvama riječkog izuma - torpeda. Ravnatelj Filharmonije Ivica Rušin podsjetio je da je torpedo prvi put upotrijebljen 1905. u ratu Rusije i Japana, a posljednje žrtve torpeda bili su prije nekoliko godina članovi posade podmornice "Kursk" kada je torpedo eksplodirao u cijevi te podmornice.

Cjelokupni program proslave 150. obljetnice Tvornice torpeda osmislio je Miljenko Smokvina, dugogodišnji istraživač riječke industrijske baštine. Prije proslave obavljena su opsežna povijesna istraživanja i ostvareni kontakti s više svjetskih stručnjaka koji se bave istraživanjem i očuvanjem industrijskog naslijeđa.

Tiskana je publikacija o Tvornici torpeda, napravljena web stranica Međunarodne konferencije, a u tijeku je osnivanje udruge za zaštitu povijesne baštine torpeda pod nazivom "Pro torpedo" Rijeka.

Na međunarodnoj se konferenciji očekuje oko 100 sudionika iz cijeloga svijeta, a prijavljeno je više od 30 referata autora iz desetak zemalja.

Na prostoru nekadašnje tvornice torpeda kasnije je osnovana tvornica traktora "Torpedo" u kojoj sada traje stečajni postupak.

(Hina) hšup mć

Pročitajte više