proslava 510. obljetnice krbavske bitke

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u Podudbini predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, danas je obilježena 510. obljetnica (1493.) Krbavske bitke i započela akcija izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Slavlju je, uz crkvene, županijske i stranačke predstavnike, bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić koji je s nadbiskupom Bozanićem supredsjedatelj Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

"Ovdje smo kako bismo odali počast onima koji su život dali za 'krst časni i slobodu zlatnu'", rekao je Bozanić na misnom slavlju, koje je održano na otvorenom pokraj obnovljene crkve svetoga Marka Groba.

Dodao je da je obilježavanje 510. obljetnice Krbavske bitke ujedno i početak nacionalnog pothvata za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, povijesnom mjestu gdje se križaju i povezuju hrvatske kršćanske baštine, i gdje se, u raznim razdobljima, kako su se mijenjale vlasti, povijest pokušavala brisati ili istina iskrivljavati.

U propovijedi gospićko-senjski biskup Mile Bogović naglasio je kako se u novu crkvu u Udbini neće ugrađivati neprijateljstvo ni prema kome.

"Želimo izgraditi crkvu na čast svih onih koji su znali živjeti i umrijeti i zato da bi se ovdje nastavio život u miru, sigurnosti i slobodi za sve one koji ovdje žive ili će živjeti, za Hrvate i Srbe, za katolike i pravoslavce, vjernike i nevjernike. Istina je da ćemo raditi i na tome da se Hrvati, katolici ovdje nikada ne osjete strancima i nepoželjnima jer su u povijesti tri puta morali bježati. Tu sigurnost želimo i Srbima, pravoslavcima", rekao je.

U suprotnom bi se ugradio novi kamen smutnje, što se nipošto ne smije i ne želi, rekao je pozvavši da svi porade na tome da više nikada ne dođe vrijeme kada bi, bilo Hrvati, bilo Srbi, morali odavdje bježati.

Govoreći o važnosti Krbavske bitke, rekao je da se današnjim slavljem izražava zahvalnost i odaje počast onima koji su pred 510 godina podnijeli težak križ da bi zaštitili živote svojih obitelji, svoj kraj i zavičaj.

"Nismo došli ovamo slaviti davni vlastiti poraz, nego upravo tu velikodušnu spremnost naših prethodnika da život polože za druge. Svima nam je drago da smo se danas našli ovdje, ali u nama se s radošću miješa i osjećaj tuge i kajanja. Ne trebamo biti robovi prošlosti, ali onaj koji ne vidi razloga za zahvalnost prema ljudima koji su nas u prošlosti zadužili, neće vidjeti također razloga da danas radi za one koji će nakon nas doći", rekao je.

Po riječima biskupa Bogovića, ništa se ne može graditi na neslozi i svađi jer kao što nestaje narod kod kojega prevladavaju svađe i nesloge, tako nestaje i narod koji ne vidi razloga da s ponosom gleda u svoju prošlost.

"Ne mislimo pod hrvatskim mučenicima samo na one koji su 'etički Hrvati', nego na sve one koji su u duhu poruke današnjeg Pape živjeli i umrli kao svjedoci vjere sve tamo od svetoga Duje, do Stepinca i današnjih dana, koji su se borili da ovdje bude više slobode, sloge, mira i zadovoljstva. Ima među njima i onih iz drugih naroda i vjera, Mađara, Srba, Albanaca, Židova, muslimana i drugih. Svi su oni uključeni u tu plejadu hrvatskih mučenika", rekao je u propovijedi Bogović.

U misnom slavlju sudjelovalo je desetak hrvatskih biskupa i nadbiskupa te pedesetak svećenika. Među nazočnima bio je i bard hrvatskoga pjesništva Dragutin Tadijanović.

U prikaznoj povorci riječki nadbiskup Ivan Devčić darovao je nadbiskupu Josipu Bozaniću temeljni kamen za Crkvu hrvatskih mučenika, koji je uzet iz srednjovjekovne krbavske katedrale sv. Jakova, a blagoslovio ga je Sveti Otac 8. lipnja u Rijeci.

U procesiji današnjeg misnog slavlja predvoditelj nadbiskup Bozanić nosio je štap krbavskih biskupa iz 15. stoljeća, a mjesni ordinarij Mile Bogović krbavski križ iz 13. stoljeća.

Pročitajte više