Proslava Praznika rada u Rijeci, Splitu, Puli i Karlovcu

MEĐUNARODNI praznik rada 1. svibnja proslavljen je danas u hrvatskim županijama u organizaciji sindikata, lokalnih uprava ili stranaka.

U Ronjgima blizu Rijeke - u povodu tog praznika i Dana SDP-a - oko tisuću ljudi sudjelovalo je na proslavi koju je organizirao SDP. Potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva stranke Slavko Linić rekao je nazočnima da je današnji praznik obilježen zajedništvom sindikata, poslodavaca i političara, koji se "prvi put zajedno bore za povećanje konkurentnosti i bolje rezultate rada". Istaknuo je da je ove godine prvi put povećan broj zaposlenih, a smanjen broj nezaposlenih u odnosu prema veljači 2000. Istaknuo je značaj brodogradilišta i luka za izvoz, ali je i upozorio njihova vodstva da "moraju shvatiti da trebaju uspješnije poslovati".

Splićani su Međunarodni praznik rada proveli na Marjanu uz glazbu splitskih sastava, tradicionalne ćevapčiće, ražnjiće i pivo. Proslavu je organizirao regionalni Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Nazočne je pozdravio i čestitao praznik splitski gradonačelnik Slobodan Beroš, a regionalni povjerenik SSSH Špiro Barčet istaknuo je u vezi s pregovorima o Zakonu o radu kao najbolniju točku odredbe o sudskom vijeću za radna prava.

Splitsko-dalmatinski župan Branimir Lukšić, iako je bio najavljen, nije pozdravio Splićane. Odustao je jer mu organizatori nisu dopustili da održi govor, nego samo da pozdravi nazočne i čestita im praznik.

Prvi put ove godine na proslavi Međunarodnog praznika rada na Marjanu Splićanima se pridružila ministrica obrane Željka Antunović, ali privatno. Ipak, novinarima, koji su se okupili oko nje, rekla je kako joj se čini da će pregovori o Zakonu o radu sa sindikatima i poslodavcima, "ako se zanemari demagogija, uspjeti i da će Hrvatska dobiti zakon o radu koji će poboljšati položaj radnika i poslodavaca".

U Istarskoj županiji 1. svibnja proslavlja se u Šijanskoj šumi u Puli u organizaciji Grada i Sindikata Istre i Kvarnera, uz program ansambla nacionalnih manjina, Dječjeg zbora "Zaro", nezaobilaznog puhačkog orkestra i drugih. Izaslanstva Pule i Sindikata Istre i Kvarnera položila su jutros vijence na spomenik žrtvama prvosvibanjskih prosvjeda na Trgu Portaratu.

U Karlovačkoj županiji deseti je put 1. svibnja, u organizaciji Županijskog povjerenstva Saveza samostalnih sindikata, održana biciklijada na kojoj je sudjelovalo 1375 biciklista, koji su krenuli iz Duge Rese, Karlovca i Ozlja. Na zajedničkom odredištu, kupalištu Grduncu, na rijeci Dobri, čekao ih je tradicionalni besplatni grah i osvježavajuća pića, uz glazbu i starinska natjecanja.

Pročitajte više