Proslava Sv. Dujma svečanija nego ikad

GRAD Split i Splitsko-makarska nadbiskupija 1700 godina mučeničke smrti svoga zaštitinika sv. Dujma obilježit će svečanije nego ikad, brojnim crkvenim, kulturnim, javnim i sportskim svečanostima.

Središnja svečanost bit će 7. svibnja, kada će na sam blagdan, kako je izjavio predsjednik Odbora za proslavu sv. Dujma splitski dogradonačelnik Ljubomir Urlić, Split ugostiti predsjednika države Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera, brojne crkvene velikodostojnike iz zemlje i inozemstva te mnoštvo hodočasnika.

Prepozit prvostolnog kaptola msgr. Drago Šimundža, član Odbora za proslavu, kaže da se na sam dan središnje svetkovine iz svih župa nadbiskupije, koja se proteže od Vrlike do Neuma, očekuje mnoštvo hodočasnika koji će u Split doći sa župnim barjacima i u narodnim nošnjama svoga kraja.

Najzahtjevniji dio projekta svetkovine, samog 7. svibnja, priprema je mise jer se ona neće održati kao dosad pred katedralom sv. Dujma, nego zbog mogućnosti prihvaćanja većeg broja hodočasnika oltar će biti postavljen ispred crkve sv. Frane na dnu splitske rive.

Procesiju i misno slavlje predvodit će osobni Papin izaslanik, rekao je Šimundža, koji uz hrvatske i bosanskohercegovačke biskupi očekuje i dolazak desetak europskih biskupa.

Do samoga središnjeg blagdana, čije obilježavanje službeno počinje danas, u Splitu i okolici dovršit će se gradnja i posvećenje deset crkava, a započet će i gradnja novih crkava na Visokoj i Sućidru, rekli su u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nekoliko dana prije samog blagdana obavit će se i useljenje u obnovljeni nadbiskupski dvor, a tom će se prilikom u zgradi otvoriti izložba "Kult sv. Dujma kroz stoljeća".

U okviru proslave bit će objavljeno i nekoliko knjiga - reprint Splitskog evanđelistara, dvije monografije o Nadbiskupiji splitsko-makarskoj te će se održati i međunarodni simpozij o sv. Dujmu.

(Hina) merc mc

Pročitajte više