Proslavljen blagdan hrvatske manjine u Srbiji

Screenshot: Subotica/YouTube

HRVATSKA manjina u Srbiji proslavila je u petak jedan od četiri svoja nacionalna blagdana i na svečanosti u Subotici poznatom vojvođanskom aktivistu Đorđu Subotiću dodijelila visoko priznanje za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić je u ovome povodu istaknuo kako je ovo prvi puta da se priznanje hrvatske manjine „Ban Josip Jelačić“dodjeljuje osobi koja nije pripadnik te zajednice.

„Subotić je imao ključnu ulogu u ustrojstvu jedne od samo dvije profesionalne institucije hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji – Novinsko izdavačke ustanove 'Hrvatska riječ', kao i kod uvođenja hrvatskog jezika u službenu uporabu u Vojvodini“, naveo je Bačić.

Dodao je kako se on najistrajnije zalagao za rasvjetljivanje zločina i procesuiranje odgovornih za ubojstva srijemskih Hrvata tijekom ratnih devedesetih.

Subotić je odgovorio da kao čast doživljava priznanje hrvatske zajednice i javno ponovio svoj zahtjev da se u skupštini Srbije usvoji rezolucija o osudi zločina nad Hrvatima u Srijemu, te da se protjeranim pripadnicima ove zajednice uputi poziv da se vrate kućama.

Most suradnje s Hrvatskom

Svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući prisustvovao je i potpredsjednik vlade Vojvodine Miroslav Vasin koji je naveo da uvažava i poštuje hrvatsku manjinu, te da su oni most suradnje s Hrvatskom.

„Podržavajući ovu hrvatsku zajednicu mi podržavamo srpsku manjinu u Hrvatskoj“, dodao je među ostalim Vasin.


Na svečanosti su dodijeljena i priznanja «Dr. Josip Andrić» za doprinos hrvatskoj kulturi, te «Pajo Kujundžić» za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku.

Gosti godišnje proslave blagdana hrvatske manjine, uz vijećnike HNV-a i čelnike hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, bili su diplomatski predstavnici RH i gradski čelnici Subotice.

Petnaesti prosinac hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izbornička skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

Pročitajte više