Prošle godine Hrvatska je bila Bejrut, a danas svi čestitaju policiji na odličnom radu!

TURISTIČKA sezona je pokazatelj da je Hrvatska sigurna zemlja zahvaljujući dobrom radu policije, a Tomislav Karamarko se nadovezao s tvrdnjom kako su svi slučajevi koji su potresali javnost u proteklih godinu dana - riješeni. Svi uglednici koji su govorili na proslavi blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije, imali su samo riječi hvale za hrvatske "dečke u plavom".

Mesić je tako istaknuo požrtvovnost, znanje i stručnost hrvatskih policajaca, a bomboni su iz usta ispadali i Jadranki Kosor koja je policiji poručila kako u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala imaju punu podršku Vlade. "Želim da građani doživljavaju policiju kao prijatelje, a organizirani kriminal kao veliku opasnost", kazala je Kosor koja je pohvale dijelila i zbog manjeg broja stradalih u prometu, te uspješne borbe protiv obiteljskog nasilja.

"Policija će se odlučno suprotstaviti svim oblicima kriminala i korupcije", obećao je građanima ministar unutarnjih poslova. "Svi slučajevi koji su potresali javnost i zbog kojih su iz Bruxellesa stizale kritike su riješeni", dodao je Karamarko iznijevši podatak kako se bilježi i pad opće stope kriminaliteta. No, dok su se međusobno tapšali po leđima, hrvatski politički vođe valjda su zaboravili da javnost nije tako oduševljena radom policije.

Ako su ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak uspješno riješena, zašto nitko u to ne vjeruje?

Među "potresne slučajeve koji su riješeni" Karamarko vjerojatno ubraja ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića, zbog kojih je bivši premijer Ivo Sanader prije samo godinu dana vikao kako neće dopustiti da Hrvatska postane Bejrut. Za ovo prvo je već počelo suđenje Mladenu Šlogaru - Žili, a neviđeni cirkus na prvom ročištu samo je raspirio nagađanja da policija ima pogrešnog čovjeka. Ubojstvo Ive Pukanića je, pak, daleko od riješenog s obzirom da ime naručitelja (Joca Amsterdam je u pritvoru zato što je organizirao atentat) nismo doznali. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Osvrnimo se i na minulu turističku sezonu koja je, prema predsjednikovim tvrdnjama, garancija da svijet percipira Hrvatsku kao "sigurnu zemlju". Broj turista, kako ministar Bajs voli isticati, nije drastično pao, ali zato broj incidenata i napada na turiste vjerojatno nikad nije bio veći. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Za kraj spomenimo i Jadranku Kosor, koja nudi MUP-u maksimalnu pomoć oko rješavanja svih korupcijskih afera. A istovremeno te afere u državnim firmama niču kao gljive poslije kiše, ali ne otkriva ih policija nego - novinari. Iz oporbe redovito stižu kritike kako Državno odvjetništvo bez odobrenja Vlade ne radi ništa, a još redovitije ih Vlada ignorira. Četiri godine je trebalo HDZ-u, čiji članovi čine okosnicu Vlade, da prestane štititi bivšeg ministra Rončevića zbog njegove navodne odgovornosti u aferi kamioni. A istrage u HEP-u, HFP-u, HŽ-u, HAC-u i brojnim drugim državnim firmama su stalno "u tijeku". I ne nazire im se kraj. No, što se policije tiče, posao je obavljen.

Pročitajte više