Prosvjed mljekara u Virovitici

MLJEKARI u Virovitičko-podravskoj županiji okupljeni u Stočarskoratarsku udrugu danas su mirno prosvjedovali pred županijskom zgradom, zahtijevajući da se do 31. prosinca ove godine odgodi analiza mlijeka po novom pravilniku.

Mljekari smatraju da se uzimanje i analiza uzoraka mlijeka koje obavlja nezavisni laboratorij u Križevcima ne provodi po Pravilniku o kakvoći mlijeka, jer za to nema tehničkih uvjeta pa se dobiva i kriva slika o kakvoći mlijeka, što šteti mljekarima.

Istaknuli su da se žele prilagoditi europskim standardima, ali da im za to treba vremena i novca da u stajama stvore uvjete kakve ti standardi zahtijevaju. Osim toga kažu kako uvjete treba poboljšati i na otkupnim mjestima, tako da se ugrade rashladni uređaji, koje treba postaviti i u cisterne za prijevoz mlijeka, te dezinficirati ambalažu za uzimanje uzoraka. ´Zatražili smo prijelazno razdoblje kao i u drugim zemljama, ali nam nije odobreno. Pravilnik se počeo primjenjivati 1. siječnja i čini nam se da je glavni cilj smanjiti cijenu mlijeka i uništiti male proizvođače, kakvih je u Hrvatskoj gotovo 85 posto´, poručili su s prosvjeda virovitičko-podravski mljekari.

Na današnjem skupu rečeno je i da proizvođačima mlijeka ove godine nije isplaćena ni lipa premije. ´Bez premije cijena mlijeka je takva da će nas dovesti do prosjačkog štapa´, tvrde i zahtijevaju da se premije isplaćuju zajedno s isplatom mlijeka svaki mjesec.

Prosvjednici su danas u Virovitici građanima podijelili stotinjak litara mlijeka kako bi pokazali da im se to više isplati nego ga po niskoj cijeni prodaju otkupljivačima.

Pročitajte više