Prosvjed pred Županijskim sudom u Sisku zbog uhićenja Gavrona i Hubelića

PRED Županijskim sudom u Sisku jutros od 8 sati prosvjeduje skupina od 30-ak hrvatskih branitelja i dužnosnika lokalnih i županijskih vlasti zbog jučerašnjeg uhićenja hrvatskih branitelja Stanislava Gavrona iz Vojnića (40) i Ivana Hubelića (48) iz Siska.

Protiv njih je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo ubojstva hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti Nikole Drobnjaka 5. travnja 1992.

U ime okupljenih prosvjednika predsjednik županijske Koordinacije udruga iz Domovinskog rata i prvi ratni zapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu 57. samostalnog bataljuna ZNG-a "Marijan Celjak" Ante Bobetko je rekao da "politika izjednačuje žrtvu i agresora, što smeta hrvatskim braniteljima i većini hrvatskih ljudi".

Svaki je rat krvav i prljav, a Hrvatska je vodila obrambeni rat na svom teritoriju protiv agresora, rekao je Bobetko, dodavši da branitelje boli što je "ta hrvatska država četnike koji su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv hrvatske države i naroda abolirala i oslobodila krivnje, a hrvatske branitelje koji su se borili s četnicima nitko nije abolirao". Kaže da "u zatvoru u Lepoglavi najviše ima dragovoljaca Domovinskog rata" te da je u Domovinskom ratu srpski agresor i okupator u Sisačko-moslavačkoj županiji ubio više od 1500 nevinih civila. Zbog toga u 99 posto slučajeva nitko nije odgovarao, ni počinitelji, ni nalogodavci, ni organizatori tih velikih i stravičnih masovnih zločina, izjavio je Bobetko.

Županijska Koordinacija udruga Domovinskog rata, koja u devet udruga okuplja više od 8500 hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, poštuje pravnu državu i zakone, zločin nitko ne želi, niti ima pravo braniti, ali nismo ni za to da se neke stvari vezane uz Domovinski rat iskorištavaju u dnevnopolitičke svrhe", izjavio je Bobetko. Iznio je da "kao čovjek osuđuje svaki zločin, ali traži da se utvrde ista mjerila za sve".

"U pravnoj državi optužbe se moraju i dokazati. Nismo ovdje da sudimo jesu li oni krivi ili ne, niti je ovo pritisak na sud i njegovu neovisnost, već podupiremo naše ratne suborce i zauzimamo se da pravna država i u njihovom slučaju funkcionira kako treba", dodao je Bobetko. "Ako su oni krivi, sigurno ne možemo stajati iza njih, ali nismo za manipulacije", izjavio je.


Pročitajte više