Prosvjed Srba u Kosovskoj Mitrovici

NEKOLIKO tisuća Srba prosvjedovalo je danas u Kosovskoj Mitrovici protiv inicijative civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Michaela Steinera da prenese dio ovlasti s UNMIK-a na privremene kosovske institucije.

"Steiner nije ispunio svoja obećanja o decentralizaciji vlasti na Kosovu i umjesto toga nudi nam prenošenje ovlasti na kosovske institucije", rekao je na skupu srpski čelnik sa sjevera Kosova Milan Ivanović. On je nagovjestio da će Srbi održati referendum i izbore u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice i glasovati za decentralizaciju vlasti. Ivanović je ponovio da će srpska zajednica ustrajati na povratku srpske vojske i policije na Kosovu.

Zastupnica u kosovskom parlamentu Rada Trajković optužila je Steinera i premijera kosovske vlade Bajrama Rexhepia da rade na stvaranju albanske vojske na Kosovu.

Sa skupa održanog u organizaciji Srpskih nacionalnih vijeća sjevernog i središnjeg dijela Kosova poslan je poziv zastupnicima srpske koalicije "Povratak" i srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama da napuste te institucije.

Pročitajte više