Prosvjed u Resniku protiv centra za otpad: "Hoćemo cvijeće, ne Tomaševićevo smeće"

Foto: Hina

U zagrebačkom naselju Resnik građani su u nedjelju prosvjedovali protiv najavljene izgradnje centra za gospodarenje otpadom u njihovom naselju, što je gradonačelnik Tomislav Tomašević aktualizirao nakon drugog odrona na odlagalištu Jakuševec u kojemu je teško stradao radnik.

Pod nazivom "Resnik je problem, a ne rješenje!" prosvjedni je skup organizirala Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

Sa središnjeg trga ispred crkve okupljeni stanovnici Resnika poručili su kako ne žele da se nakon zatvaranja odlagališta otpada Jakuševec smeće dovozi njima. Ako se zatvara Jakuševec, ne treba otvarati još opasniji kompleks.

Na transparentima koje su prosvjednici istaknuli pisalo je među ostalim "Hoćemo parkove i cvijeće - NE Tomaševićevo smeće", "Onečišćenje zraka - rizik za naše zdravlje. Čist zrak = čista pluća", "20 godina bez pomaka na bolje"...  

"To je štetna strategija iz 2005."

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat rekla je kako je potpuna zabluda da je jedini preduvjet za zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec gradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

"Riječ je o štetnoj strategiji iz 2005. kojom se zagovara gradnja spalionice, što je odavno zastarjela tehnologija koju EU neće financirati. Zato gradonačelnik Tomašević i najavljuje kredite komercijalnih banaka na štetu svih građana. Gradnjom takvog postrojenja Zagreb će dobiti novi ekološki problem", poručila je Genzić-Horvat.

Od gradonačelnika Tomaševića zatražila je da odmah prestane sa svim aktivnostima na izgradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom i na izgradnji spalionice te da raskine sporazum sa Zagrebačkom županijom o dovoženju njihovog smeća u Zagreb i gradnji tog zajedničkog centra.

"Žalosno je da se 'zelena vlast' u Zagrebu zapravo pretvorila u svoj antipod", ustvrdila je Genzić-Horvat.  

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je nakon drugog odrona otpada na odlagalištu Jakuševec rekao da nemaju dvojbi oko toga da je Resnik, koji se nalazi uz pročistač otpadnih voda, najbolja lokacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom, ali se ne slaže da bude zajednički sa Zagrebačkom županijom, već samo za Zagreb. O tome kao i o tome koliko bi iznosilo sufinanciranje gradnje centra od EU te od državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekao je da želi što hitnije razgovarati s vladom.

Pročitajte više