Prosvjed Udruge Franak u centru Zagreba: "Zahtijevamo odluku Vrhovnog suda"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U PODNE je na zagrebačkom Zrinjevcu počeo prosvjed Udruge Franak. Organizatori prosvjeda od Vrhovnog suda zahtijevaju da se donesu konačne pravne odluke kako bi se građanima omogućilo dobivanje odštete prije zastare koja nastupa u lipnju. Na prosvjed su organiziranim autobusima stigli prosvjednici iz cijele Hrvatske, a HRT procjenjuje da se okupilo oko 1500 građana. 

Čelnik Udruge Franak Goran Aleksić se požalio da Vrhovni sud sedam godina nakon konverzije, pet godina nakon pravomoćne presude i 75 dana prije zastare potraživanja još uvijek nije odlučio imaju li potrošači s konverzijama pravo na puno obeštećenje.

"Zahtijevamo od Vrhovnog suda da odluči u roku od 15 dana"

"Nije također odlučio, a već nekoliko godina se to vrti na njegovim stolovima, o pitanju ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom CHF i s promjenjivom kamatnom stopom koji su ništetni", dodao je. 

"Prema tome, zahtijevamo od Vrhovnog suda da u roku od 15 dana od danas odluči konačno o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje i o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom", poručio je Aleksić. 

Na prosvjedu i Grbin

Podsjetio je kako je deset sudaca priznalo pravo potrošača, šest nije, četiri suca bila su neodlučna, a dvoje sudaca se izuzelo od odlučivanja. Jučer je Udruga Franak uputila prosvjedne zahtjeve Vrhovnom sudu RH, Vladi RH i Hrvatskom saboru te prosvjednu notu Hrvatskoj narodnoj banci. 

Iz Udruge Franak su prije prosvjeda najavili kako će prosvjednici doći autobusima iz Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške, Novske, Varaždina, Čakovca, Rijeke, Pule, Umaga. Pazina, Zadra, Šibenika, Splita, Metkovića i Dubrovnika. Na današnjem prosvjedu se pojavio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 
 

Pročitajte više