Video - U Beogradu pjevaju "Nož, žica, Srebrenica", dvoje ozlijeđeno u Novom Sadu

NA NAJAVLJENOM beogradskom prosvjedu zbog uhićenja Ratka Mladića u 20 sati se skupilo tek oko 200 osoba. Srpska policija cijeli se dan pripremala za prosvjede, a šef policije je najavio kako su u Beogradu pojačane mjere sigurnosti.

Policija je prosvjednike koji su nezadovoljni Mladićevim uhićenjem najprije rastjerala s Trga republike, nakon čega su oni krenuli u šetnju Ulicom kneza Mihaila pa se opet okupili na Trgu.

Kako javlja Blic, već prije 18 sati desetak mladića okupilo se na Trgu Republike. Oni nisu nosili nikakva obilježja, i uzvikivali su "Ratko Mladić" i "Nož, žica, Srebrenica", te psovali. Oko 19 sati nešto više od 30-ak huligana priključilo se prosvjedu, javlja Blic.

Kako doznajemo od kolege u Beogradu, na ulicama se može čuti pjesma "Le le lale izdali te Srbi izdala te srpska ruka".  Osim toga, ništa ne ukazuje da je ranije danas uhićen Mladić.

U Lazarevu napeto: Novinarima trgaju kablove, policija čuva kuću u kojoj je uhićen

Kako javlja reporter Blica koji se nalazi u Lazarevu, u 18 sati počeo je prosvjed mještana u Lazarevu, gdje je jutros uhićen Mladić. Prosvjed vode seoski svećenik i predsjednik mjesne zajednice, a prosvjednici su preko jednog kamiona raširili srpsku zastavu te na razglasu počeli puštati četničke pjesme.

Oko 19 sati okupljeni su nasrnuli na novinarku TV Prva, izvrijeđali su ju nakon čega je jedan policajac ošamario mlađeg prosvjednika.


Povorka je zatim krenula iz centra sela prema kući u kojoj se skrivao Mladić. B92 javlja kako se ispred kuće okupilo oko 150 ljudi, te da red čuva nekoliko desetaka policajaca. Njihov reporter javlja da mještani žele da novinaru napuste selo. Ekipi s B92 počupali su kablove za javljanje uživo, uz poruku da se neće razići dok ne odu svi izvjestitelji.  Situacija je napeta. Desetine policajaca čuvaju kuću u kojoj je Mladić rano jutros uhićen.

Iako se još nije pojavila takva inicijativa, stanovnici Lazareva su rekli da bi potpisali peticiju kojom bi se ime njihovog mjesta bilo promijenjeno u Mladićevo. Stanovnici su gromoglasnim pljeskom pozdravili povratak Branka Mladića, rođaka Ratka Mladića, kada se vratio sa saslušanja, piše Blic.

Prosvjed u Novom Sadu: Opća tučnjava, prosvjednici pokušali upasti u zgradu TV Vojvodine

Pripadnici desničarskih organizacija večeras su u centru Novog Sada prosvjedovali zbog uhićenja Ratka Mladića, rečeno je novinarima Pressa u PU Novi Sad. Prosvjed je održan na Trgu slobode kraj spomenika Svetozaru Miletiću, a u njemu su sudjelovali članovi organizacija Obraz, Ravnogorski pokret i SNP "Naši 1389".


Na prosvjedu se skandiralo "Ratko Mladić", "Mladić heroj", "Ne damo vam Mladića, dat ćemo vam Tadića" i "Čanak ustaša". Prosvjed se uskoro preselio pred zgradu vlade Vojvodine, do koje su prosvjednici došli noseći srpske zastave i Mladićeve slike. Pred zgradom vlade ponovili su ista skandiranja i svuda oko sebe bacali petarde. Prosvjed je čitavo vrijeme osiguravala policija.

Dvoje ozlijeđenih u sukobu policije i prosvjednika

Nekoliko stotina prosvjednika pokušalo je upasti u zgradu Radio-televizije Vojvodine (RTV), ali su ih u tome spriječile jake policijske snage. Demonstranti su ispred zgrade RTV-a fizički napali jednog čovjeka na biciklu, nakon čega je izbila opća tučnjava koju je prekinula policija.

Prosvjednici su prevrtali su kontejnere, palili baklje i takozvane topovske udare, koje koriste navijači na nogometnim stadionima. Nakon napada na RTV, prosvjednici su pokušali upasti u zgradu Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, a u tome su ih spriječili policajci. Demonstranti su bacali kamenje na zgradu DS-a te su razbili nekoliko prozora, nakon čega su iz zgrade izašli specijalci i obračunali se s demonstrantima. Nakon okršaja su na cesti ispred zgrade ostala ležati dva ozlijeđena prosvjednika, dok su se ostali razbježali po gradu, piše Beta.

U Banjoj Luci mirno

Strahovalo se da bi do prosvjeda moglo doći i u Banjoj Luci, ali na ulicama glavnog grada Republike Srpske sve je mirno, javlja Blic, koji piše da ništa u tom gradu ne ukazuje da je jutros uhićen Ratko Mladić.

Nije bilo okupljanja građana pred Konzulatom Srbije u Banjoj Luci, niti pred sjedištima institucija Republike Srpske. Građani Banje Luke uglavnom smatraju da Mladić nije trebao biti uhićen, ali ima i onih koji ističu da svatko tko je kriv mora odgovarati.

U Božinovu, Mladićevom rodnom selu, nitko od njegove rodbine nije želio komentirati Mladićevo uhićenje, dok sui stanovnici obližeg Kalinovika ogorčeni zbog uhićenja njihovog zemljaka.

Pročitajte više