PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Oko 2.000 Francuza i Nijemaca prema policiji ili 4.000 prema organizatorima prosvjedovali su protiv rata u Iraku na mostu Europe koji povezuje Strasbourg i Khel, s druge strane granice u Njemačkoj.

Francuska povorka koja je stupala iza transaprenta ´Ne ratu protiv Iraka, ne sudjelovanju Francuske´ simbolično se na pola mosta srela s Nijemcima koji su nosili slova parole ´Ne ratu´.

Oko 5.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u Hamburgu protiv rata u Iraku, prema policiji.

Glavni tajnik socijaldemokratske stranke i regionalni predsjednik stranke Olaf Scholz je sudjelovao na prosvjedu na kojem su prosvjednici tražili da inspektori ostanu duže vremema u Iraku.

Na mirnim prosvjedima u Ankari okupio se oko 50.000 ljudi, prema procjenama televizija, dok je parlament raspravljao o prijedlogu raspoređivanja 62.000 američkih vojnika u zemlji, unatoč protivljenja velikog dijela javnog mnijenja.

Prema nedavnom ispitivanju devet Turaka od deset je protiv rata u Iraku.

Subotnji prosvjed je najveća demonstracija tog tipa u Turskoj od početka iračke krize.

Nekoliko tisuća osoba demonstriralo je u subotu navečer pred veleposlanstvom Saudijske Arabije u Tripoliju dok je libijska agencija Jana optužila zemlje Zaljeva da traže od Sjedinjenih Država da unište Irak jer su SAD odgovorne za njihovu zaštitu´.

Blizu tisući Libanonaca je marširalo u subotu prema veleposlanstvu Sjedinjenih Država kako bi prosvjedovali protiv rata kojeg Washington kani voditi protiv Iraka.

Oko 300 Čileanaca se skinulo u subotu u znak posvjeda protiv rata u Iraku, tražeći od predsjednika Ricarda Lagosa da se izjasni protiv rata u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

´To je poziv društvu da se udruži i skine u znak prosvjeda protiv rata, jer će time ismijati odjeću, uniforme, društvene podjele, zastave i ideologije, sve to što nas dijeli´, rekao je organizator golog prosvjeda Francisco Elgueta.

Pročitajte više