Prosvjedi umirovljenika u Moskvi i u Sankt Peterburgu

NEKOLIKO tisuća umirovljenika prosvjedovalo je u subotu u Moskvi i u Sankt Peterburgu kako bi izrazili nezadovoljstvo ukidanjem besplatnog prijevoza i lijekova.

Te socijalne povlastice naslijeđene iz bivšeg SSSR-a trebala bi zamijeniti financijska pomoć samo za one najsiromašnije u sklopu socijalne reforme koja je prošlog tjedna diljem zemlje prouzročila val spontanih prosvjeda starijih osoba.

Predstavnik lokalnih vlasti pročitao je prosvjednicima poruku guvernera moskovske regije Borisa Gromova koji im je obećao da će pronaći dodatna financijska sredstva kako bi pomogao umirovljenicima i ratnim veteranima koje je reforma pogodila.

Po prvi put se umirovljenicima priključio velik broj aktivista komunističke mladeži koje je policija htjela spriječiti da blokiraju cestu od Moskve do zračne luke, kao što su bili učinili u ponedjeljak.

Istodobno je u Sankt Peterburgu održan još veći prosvjedni skup s gotovo deset tisuća umirovljenika, koliko je procijenila policija.

Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv predsjednika i njegovih ministara "ubojica starijih i invalida" te protiv "genocida ruskog naroda".

Foto: FAH

Pročitajte više