Prosvjednici "pijanca" Šeksa zvali na pivu, Karamarku pod prozorom pjevali "Indijanci"

NITI današnji prosvjed protiv Vlade Jadranke Kosor nije razočarao. Nezadovoljni građani ne gube interes te ih se i danas na vrhuncu marširalo oko 8 tisuća što je na razini najmasovnijih prosvjeda.

Pokazali su i svoju društvenu osviještenost stavljanjem na čelo kolone radnica Kamenskog, koje su žrtve sustava Vlade protiv koje se bore, te time pokazali i da su svjesni teškog položaja žena u našem društvu. A, bolji dan od Dana žena ili popularnog "8. marta" nisu mogli izabrati.

Maske Jadranke Kosor i Ive Sanadera

Na Dan žena danas su pale i maškare pa su se neki prosvjednici maskirali, a najzanimljiviji su bili oni koji su na čelu kolone nosili maske premijerke Jadranke Kosor, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera te potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Kao i kod nekoliko posljednjih prosvjeda, govorancije na Cvjetnom trgu nisu zanimale većinu građana koji su se povorci pridružili tek kasnije.

Nije se išlo prema Markovom trgu, već se odmah s Cvjetnog krenulo prema tvornici propalog Kamenskog gdje su sada već bivše radnice te tvornice ostavile ružu te poručila premijerki da "je dobila otkaz". Prije toga su u Ilici stali kod stana bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te ga pozvali da im se pridruži, "ako ima hrabrosti". Dominirale su poznate parole "Svi na ulice", "HDZ lopovi", "Kara Marko Jadranku", no danas se često vikalo i "Hoćemo raditi".

Pred vratima HDZ-a, SDP-a i HNS-a

Nakon što se odalo dužno poštovanje ženama i radnicama Kamenskog, prosvjednici su ponovno krenuli "u rat" sa institucijama koje se na dovele do ovoga stanja. Tako su u šetnji koja je trajala čak tri i pol sata posjetili središnjice HDZ-a, SDP-a i HNS-a te Hrvatski zavod za zapošljavanje.


Na udaru su ponovno bili i stanovi HDZ-ovih dužnosnika, ali se do Ravnica, i premijerkinog stana, nije išlo. Tako su prosvjednici ponovno posjetili Bauerovu ulicu u kojoj stanuje Vladimir Šeks. Vikali su mu da "dođe na pivu", a policajcima poručili da "štite pijanca". Prvi puta je prosvjedna povorka stigla i do stana ministra Tomislava Karamarka, koji ih je na početku prosvjeda nazvao Indijancima. I od njega je tražena ostavka.

Policajci maškare

Fašnički ugođaj današnjem prosvjedu su davale maske Sanadera, Šeksa i Jadranke Kosor, ali i davanje bombona policajcima kod središnjice HDZ-a. U tome malenom performansu, "plavci" su postali djeca koja po kućama pjevaju, a prosvjednici su domaćini koji su im ostavili bombone. Pod policijskim nogama je danas ostao i transparent "Mubarak - Gadafi - HDZ" , kojim se željela povući paralela između nekih sustava u Africi sa sustavom u kojem danas živimo.  

Prosvjed je ponovno bio miran i dostojanstven. Još jednom je poslana poruka premijerki da protiv nje nisu huligani, već nezadovoljni građani, i to nezadovoljni građani s vrlo dobrim smislom za humor i svijesti o svijetu u kojem žive. Hoće li premijerka i dalje moći ignorirati zahtjeve za ostavkom i raspisivanjem izbora. Ako hoće, onda će svi ti ljudi ponovno izaći na ulice. Prvi puta već u četvrtak u 18 sati.

Pročitajte više