Prosvjednici vikali ispred suda, došli dati podršku Franciškoviću

Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

NEKOLIKO desetaka prosvjednika, nakon prosvjeda na Trgu Francuske Republike, došlo je pred zgradu Županijskog suda u Zagrebu kako bi podržali uhićene Marka Franciškovića i Natka Kovačevića.

"Marko, Marko", vikali su prosvjednici ispred suda.

U tim trenucima njima se u zgradi određivao istražni zatvor, a o čemu je DORH večeras objavio priopćenje.

U jednom trenutku prošao je policijski kombi u kojem je bio uhićeni Francišković, a prosvjednici su počeli još glasnije vikati.

DORH objavio za što ih se tereti

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u subotu navečer odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću, osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.

Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid-potvrda.

Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok će se Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati svaki tjedan javljati u policijsku postaju.

Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da "njegov branjenik nikoga nije poticao na nasilje i da je postupao miroljubivo".

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

Također, Tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više