Prosvjednici protiv vlade Fuada Siniore preplavili libanonske gradove

ULICE Libanona u noći s ponedjeljka na utorak preplavilo je na tisuće prosvjednika protiv vlade Fuada Siniore. Iznad Bejruta tako se tijekom noći uzdizao dim nakon što su prosvjednici blokirali ulice glavnoga grada zapaljenim gumama.

Kako je izvjestila policija, naoružani muškarac pucao je u prosvjednike ozlijedivši pri tome tri osobe. Prosvjednici su se okupili i u drugim gradovima diljem zemlje paleći gume i najavljujući na taj način opći štrajk. Osim u Bejrutu, dva su prosvjednika ozlijeđena u sličnoj pucnjavi u Batrunu.

Ceste prema libanonskoj međunarodnoj luci i prema bejrutskoj morskoj luci su blokirane. Nekoliko arapskih i međunarodnih zračnih prijevoznika do daljnjega su odgodili letove za libanonsku prijestolnicu.

Iz opozicijskog Hezbollaha izjavili su kako je prosvjed rezultatom njihova pokušaja da uklone trenutnu vladu. S druge strane, libanonski vođe optužuju organizatore prosvjednika. Kršćanski vođa Samir Geagea u razgovoru za televiziju al-Jazeera prosvjed je nazvao "izravnim terorizmom" kojime se paralizira zemlja.

Hezbollah, koji uživa potporu Sirije i Irana, od prosinca prošle godine zalaže se za smjenu trenutne vlade, a Siniora, kojega podupiru Sjedinjene Američke Države, dosad je odbijao zahtjeve oporbe da odstupi s dužnosti.

Napetost između prosirijskih skupina i njihovih protivnika u Libanonu ne prestaje već mjesecima. Tako je jedan libanonski političar, koji je zbog sigurnosnih razloga zatražio anonimnost, još početkom mjeseca siječnja najavio da Hezbollah ovog mjeseca planira pojačati prosvjede u Bejrutu, a čime planira potpuno začepiti politički život glavnog grada i srušiti vladu.

Kriza je počela prije gotovo dva mjeseca, kad je Hezbollah zatražio više mjesta u vladi, što bi mu dalo pravo veta. Vlada je to odbila, nakon čega je pet šijitskih ministara, zajedno s jednim kršćanskim, istupilo iz nje. Slijedilo je ubojstvo ministra industrije Pierrea Gemayela, koje je dodatno uzburkalo stvari.

B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više