Prosvjednici u Iranu slavili ispadanje svoje reprezentacije s SP-a, jedan ubijen

Foto: Twitter

PROTUVLADINI prosvjednici su sinoć na ulicama iranskih gradova slavili eliminaciju iranske nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Snage sigurnosti su tijekom prosvjeda ubile jednu osobu na sjeveru zemlje. Aktivisti su objavili kako je riječ o Mehranu Samaku, koji je upucan u glavu nakon što je zatrubio svojim automobilom. 

Društvenim mrežama su se proširile brojne snimke iz drugih gradova koje pokazuju mnoštvo kako slavi i pleše na ulicama. Mnogi Iranci su odbili navijati za svoj nogometni tim u Kataru smatrajući da predstavlja vladajući režim. Mediji povezani s državom su za poraz optužili neprijateljske sile unutar i izvan Irana koje su stvarale pritisak na igrače. 

Podsjetimo, iranski reprezentativci nisu pjevali nacionalnu himnu prije svoje prve utakmice protiv Engleske kako bi izrazili solidarnost s prosvjednicima. Ipak, himnu su pjevali na drugoj utakmici protiv Walesa i na jučerašnjoj utakmici protiv SAD-a, piše BBC.

Prosvjedi traju već 10 tjedana

Dio prosvjednika je takav potez reprezentativaca protumačio kao izdaju, iako postoje izvješća koja govore da su iranske vlasti pritisnule nogometaše. Nemiri u Iranu traju već deset tjedana, a uzrokovala ih je nerazjašnjena smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru. 

22-godišnjakinju je uhitila policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja strogih pravila o odijevanju žena. Vlasti su prosvjede pokušale nasilno ugušiti. Neprofitna organizacija Iran Human Rights tvrdi da je tijekom prosvjeda ubijeno najmanje 448 ljudi, uključujući 60 djece. 

Organizacija tvrdi da je 27-godišnji Samak ubijen nakon što je zatrubio u svom automobilu u gradu Bandar Anzali na Kaspijskom jezeru kako bi proslavio poraz iranske nogometne reprezentacije. Iranske snage sigurnosti su do sad nijekale ubojstva mirnih prosvjednika. 

 

Pročitajte više