Protiv Brajše i Žganeca neće biti podignute prijave zbog zastare?

POLICIJA je najavila da neće podnijeti kaznene prijave protiv Jelene Brajše, ravnateljice Caritasa i Nine Žganeca, bivšeg tajnika za socijalna pitanja pri Vladi.

Njih su dvoje osumnjičeni da nisu prijavili kazneno djelo iako su za njega znali. Radi se o slučaju seksualnih zlostavljanja iz veljače 1999. godine kada je stolar seksualno zlostavljao retardiranog štićenika Doma u Brezovici.

Međutim, prema nekim pravnicima, za djelo je nastupila zastara. Za neprijavljivanje kaznenog djela predviđena je kazna od tri godine zatvora, a to znači da za tri godine nastupa relativna, a za šest godina apsolutna zastara.

Prema tome, u veljači ove godine nastupila je apsolutna zastara za ovo kazneno djelo. No, kako piše Jutarnji list, postoje i drugačija objašnjenja pravnika prema kojima je osoba koja nije prijavila kazneno djelo u trajnom počinjenju kaznenog djela, odnosno vrijeme počinjenja traje cijelo vrijeme od saznanja do prijavljivanja.

Ukoliko bi sud prihvatio ovakvo objašnjenje, oni bi bili trajno u kaznenom djelu, a moralo bi se prihvatiti da je djelo bez zastare. No, ovakav je rasplet teško moguć jer, prema zakonu, jedino djelo bez zastare je ratni zločin.

Očekuje se da će Odvjetništvo zatražiti podizanje postupka protiv Brajše i Žganeca, a suci znaju da je slučaj zbog zastare neodrživ pa će ih biti primorani osloboditi, te će, smatraju, tako krivnju da nitko neće odgovarati privući na sebe.

Slučaj očito nije bio procesuiran na vrijeme, a jedan od razloga je i taj što je tužiteljica Božica Cvjetko uspjela stopirati slučaj prijavljen 2002. i zataškati ga. Protiv nje je pokrenut stegovni postupak, a vrlo vjerojatno će biti pokrenuta i kaznena prijava zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Djela za koja je osumnjičeno pet odgajateljica, a koja se odnose na zanemarivanja i zlostavljanja djece o kojima smo već pisali (dječak bez nogu ostavljen na vrhu ormara, udaranje valjkom za tijesto po glavi i druga) i koja su počinjena prije srpnja 2002. godine, prema svemu sudeći također su u zastari.

Podsjetimo da je državna odvjetnica Vesna Abramović nedavno demantirala da su djela pod zastarom: "Prema našim tumačenjima, zastara nije nastupila i to ćemo argumentirati na sudu."

Pročitajte više